Студопедия

Главная страница Случайная лекция


Мы поможем в написании ваших работ!

Порталы:

БиологияВойнаГеографияИнформатикаИскусствоИсторияКультураЛингвистикаМатематикаМедицинаОхрана трудаПолитикаПравоПсихологияРелигияТехникаФизикаФилософияЭкономика



Мы поможем в написании ваших работ!




Тема 4: Загальні поняття про психічні захворювання

Семінарське заняття – 2 год.

Питання для контрольного опитування:

1.Поняття про структуру та функції центральної нервової системи, вищу нервову діяльність і її розлади при психічних захворюваннях.

2. Симптоми та синдроми психічних захворювань.

 

Методичні рекомендації.Під час самостійної підготовки до семінарського заняття студенти і слухачі повинні засвоїти: що нервова система людини складається з головного мозку, спинного мозку, периферичних нервів, що відходять від них, і вегетативної нервової системи. Нервова діяльність людини і тварин являє собою сукупність рефлексів. Рефлекс — це відповідна реакція організму на зовнішні чи внутрішні подразнення, здійснювана нервовою системою.

При опрацюванні теми курсанти, студенти і слухачі повинні приділити увагу тому, що характер і зміст усіх психічних захворювань визначається взаємодією таких факторів, як особливості хворобливого впливу зовнішнього середовища та будови нервової системи, тип вищої нервової діяльності.

Такі несприятливі соціальні фактори, як ситуація слідства і суду, втрата громадського становища, зрада чи втрата коханої людини, смерть рідних або близьких тощо можуть спричинити “збій” врівноваженості основних нервових процесів збудження і гальмування, особливо в осіб, котрі схильні до такого реагування на психогенний стрес через природжену неврівноваженість цих процесів.

Курсанти, студенти і слухачі повинні вивчити, що психіатрія складається з двох великих частин – загальної (семіотики) або симптоматології психічних хвороб (психопатології), котра різнобічно вивчає окремі ознаки психічних захворювань – симптоми та їх певні поєднання, що мають закономірні внутрішні зв’язки – синдроми, а також спеціальної, яка досліджує окремі форми психічних захворювань (розладів). Курсанти, студенти і слухачі повинні засвоїти, що психічні захворювання виявляються у порушеннях процесів сприйняття, мислення, емоцій, уваги, пам’яті, потягів тощо. З допомогою цих психологічних понять були описані найрізноманітніші симптоми психічних захворювань. Ця обставина сприяла появі уявлень про те, що окремі психічні порушення пов’язані з ураженням певних психічних функцій: галюцинації – це розлад сприйняття, маячення (марення, верзіння) – порушення мислення і т. д.

 

Теми рефератів:

1. «Структурно-складні синдроми».

2. «Емоційні (афективні) розлади».

3. «Розлади потягів».

4. «Розлади сприйняття (чуттєвого пізнання)».

5. «Настирливі стани».

6. «Розлади пам’яті».

7. «Етіологія і патогенез психічних захворювань».

Література:

1. Авруцкий Г. Я., Недува А. А. Лечение психически больных. – М., 1968.

2. Є.М. Білецький, Г.А. Білецька. Судова медицина та судова психіатрія. Навчальний посібник.- Х.:Одіссей, 2008. – 200с.

3. Вудс Ш. Психиатрия в вопросах. – СПб.: Питер, 1998.

4. Колесник В. А. Судова психіатрія: Курс лекцій. – К. : Юрінком-Інтер, 2000.

5. Коркина М. В., Цивилько М. А., Карева М. А. Практикум по психиатрии. – М., 1986.

 


<== предыдущая страница | следующая страница ==>
 | Методичні рекомендації і завдання

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 160; Нарушение авторских прав




Мы поможем в написании ваших работ!
lektsiopedia.org - Лекциопедия - 2013 год. | Страница сгенерирована за: 0.003 сек.