Студопедия
rus | ua | other

Home Random lecture






Як Ви розумієте основні принципи правової та соціальної держави? Які їх елементи існують в Україні сьогодні?


Date: 2015-10-07; view: 428.


Правова держава відрізняється від звичайної держави наступними характерними рисами-принципами:

1) верховенство права і правових законів над підзаконними нормативними актами, політичною і фізичною силою держави;

2) розподіл влади, яка належить народу, на законодавчу, виконавчу і судову;

3) верховенство громадянського суспільства і його представника — Парламенту над державою і її апаратом;

4) юридичне закріплення основних прав і свобод людини в Конституції та інших законах і їх фактичне забезпечення;

5) взаємоповага і взаємовідповідальність особи і держави;

6) громадянину дозволено робити все, що не заборонено законом, а державі і її чиновникам лише те, що дозволено законом;

7) демократичний плюралізм і гласність — діяльність легальних політичних партій і рухів, відносна свобода засобів масової інформації і т.п.

Соціальна держава забезпечує зняття протиріч між законами ринку і соціальними цілями шляхом реалізації своїх економічних функцій через:

- справедливий перерозподіл доходів між різними соціальними верствами і групами за допомогою запровадження прогресивного оподаткування;

- забезпечення розвитку соціальної інфраструктури; створення відповідних умов для розвитку особистості, її творчих здібностей;

- забезпечення суспільної злагоди, запобігання поляризації суспільства, його фрагментації на соціально ізольовані верстви та групи;

- створення системи заохочень до соціально-економічної активності, ініціативи та ефективного використання підприємницького потенціалу;

- гарантування системи захисту від наявних та можливих порушень прав і свобод особистості.

Багато з цих принципів закріплено в Конституції України 1996 року, зокрема в розділі І. В ст.3 говориться, що людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визначаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність.

В ст.6 вказується, що державна влада в Україні здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу та судову. В ст.8 закріплено, що в Україні визнається і діє принцип верховенства права. Конституція України має найвищу юридичну силу.

В ст. 1 Конституції закріплено, що Україна є суверенна і незалежна, демократична, соціальна, правова держава.

Але потрібно підкреслити, що для реалізації ідеї побудови правової держави необхідно багато часу. В багатьох країнах Заходу ця ідея проголошена вже давно, але ще жодна держава її не побудувала. Ідею правової держави потрібно розглядати як ідеал, як соціальну мету демократичного суспільства, оскільки реалізація принципів правової держави дає можливість розвивати демократію, забезпечити законність і правопорядок, права і свободи людини, забезпечити вільний розвиток кожної людини, як умови вільного розвитку всіх.

 

 


<== previous lecture | next lecture ==>
Які основні фактори визначають специфіку державності, політичних і правових традицій, політичної думки в Україні? | Деликатные элементы техники.
lektsiopedia.org - 2013 год. | Page generation: 0.003 s.