Студопедия
rus | ua | other

Home Random lecture






Як працює Інтернет?


Date: 2015-10-07; view: 409.


Кожен комп'ютер у неті має свою унікальну адресу (IP-адресу), що має вигляд наприклад такий: 95.95.171.178 . По прямій аналогії з роботою пошти це адрес будинку відправника або отримувача. Проте у будинку як правило багато квартир (а на комп'ютері встановлено багато програм-додатків, наприклад, пошта, браузер, програма для принтера та інші.) Кожен додаток має свій номер (або порт), ще кажуть – додаток «слухає» порт. Наприклад веб-сервіс прив'язаний до 80 порту (слухає 80 порт), а поштовий клієнт слухає 25 порт, Ftp-клієнт слухає 21 порт. Таким чином, повна адреса відправника або отримувача інтернет-пакету виражається так – IP: номер порта.

Наприклад 95.95.171.178:80

Разом ця пара називається «сокет». Кажуть що пакет відправлено на такий то сокет, маючи на увазі IP-адресу та номер конкретного порта.

Таким чином, кожна одиниця інформації, що передається через Інтернет (або пакет) має такий вигляд:

Адреса відправника (Source address): IP: 81.122.40.50 Port: 2049 Адрес отримувача (Destination address): IP: 195.34.111.111 Port: 53 Дані пакета: ...

Тобто, пакет має бути відправлено з сокету 81.122.40.50:2049 на сокет 195.34.111.111:53

Безпосередню обробку, надсилання та прийом пакетів здійснюють серверні програми.

Як правило, люди-користувачі працюють з клієнтськими програмами, яких на комп'ютері більшість (наприклад поштовий клієнт або браузер) – вони виконують якісь конкретні функції.

Серверні програми забезпечують функціонування всієї системи (наприклад операційна система). Серверна програма на початку роботи призначає порти для клієнтських програм та здатна одночасно обробляти множинні запити від програм-клієнтів.

Така взаємодія має назву клієнт-сервер. Можна тільки здогадуватись, наскільки повільно працював би комп'ютер якби інтернет-пакети оброблялись і надсилались кожною клієнтською програмою.

Для зручності запам'ятовування та візуалізації IP-адреси було винайдено замінювати словами і літерами (наприклад google.com) – так зручніше їх розрізняти та запам'ятовувати.

Функцію співставлення IP адреси та літерної адреси виконує сервер DNS (Domain Name System). Це спеціальний комп'ютер що має базу даних IP-адрес і їх літерних аналогів. Коли ваш комп'ютер підключається до Інтернету, провайдер автоматично надає серверній програмі адресу DNS сервара. Таких серверів багато, вони спілкуються між собою якщо шукана вами адреса у когось раптом відсутня у базі. Як правило, DNS сервер слухає 53 порт.

Таким чином, коли ви набираєте у браузері адресу (наприклад google.com) відбувається наступне: браузер (клієнт) перекидає цей рядок серверній програмі, яка у свою чергу зв'язується з DNS-сервером, що надав провайдер і питає: яка IP-адреса відповідає рядку google.com? Отримавши відповідь, серверна програма формує пакет і надсилає його на відповідний сокет, чекаючи пакет у відповідь.


<== previous lecture | next lecture ==>
Виникнення Інтернету | Протоколи Інтернету
lektsiopedia.org - 2013 год. | Page generation: 0.003 s.