Студопедия

Главная страница Случайная лекция


Мы поможем в написании ваших работ!

Порталы:

БиологияВойнаГеографияИнформатикаИскусствоИсторияКультураЛингвистикаМатематикаМедицинаОхрана трудаПолитикаПравоПсихологияРелигияТехникаФизикаФилософияЭкономика



Мы поможем в написании ваших работ!




Тема: Мова газети. Газетні жанри. Аналіз лексики газетних жанрів

 

Базові поняття: жанри газети: передова, репортаж, замітка, інтерв’ю, нарис, фейлетон, памфлет.

4 Теоретичний матеріал до практичного заняття.

Передова (передовиця)— перша стаття (колонка), в якій викладено офіційний погляд редакції (влади, партії або громадської організації) на актуальну проблему, тему, питання.

Репортаж (фр. reportage) — розповідь з місця подій, оперативний жанр преси, радіо, телебачення, в якому динамічно, з документальною точністю показується дійсність через сприйняття її автором.

Замітка — найпростіший і найоперативніший інформаційний жанр, у якому повідомляється про конкретні факти, події, явища життя.

Інтерв’ю (англ. interview, букв. — зустріч, бесіда) — жанр у розмовній формі бесіди автора з компетентними людьми на суспільно важливу тему.

Нарис — жанр, у якому на документальній основі, але з використанням художньо-публіцистичних прийомів зображується об’єктивна картина дійсності або порушується важлива суспільна чи виробнича проблема.

Завдання.

І. Записати текст у зошит.

Другий день із безкрайнього сіро-блакитного ока всесвіту капають сльози. Люди ховають похмурі, навіть більше ніж в неба, обличчя. Звичайно, їм не подобається, що треба переступати великі калюжі небесних сліз. Та й настрій у всіх автоматично перетворюється на депресію. Та й що тут такого — не радіти ж тому, що не хочеться вставати рано вранці, коли ще темно, і поспішати до місця навчання чи роботи, а тут ще й без твого дозволу хтось там за небом вирішив зробити тобі душ-шарко. Отож і виходить, що любити таку погоду просто нема за що.

З іншого боку — сидиш вдома, п’єш гарячий чай, дивишся у вікно на всю цю мазню на вулиці, а думаєш зовсім не про погоду, не про калюжі сліз,


а про щось близьке серцю... Ніщо так за вікном не відволікає тебе від власних думок, від німого діалогу з внутрішнім “Я”. І так тихо, спокійно, меланхолічно... Гармонія... Краса...

Виходить, що вірно співається в пісні — “у природы нет плохой погоды…” Просто щоб відчути всю красу того ж дощу, потрібен правильний час та відповідний настрій. Тож, не поспішайте мислити стереотипами, погляньте у вікно та згадайте, що будь-яка погода може принести задоволення! (Із газети)

 

Питання для обговорення.

1. До якого жанру Ви віднесли б цей текст?

2. Що Вас приваблює в цьому тексті?

3. Які мовні засоби використані в тексті?

4. Який структурно-семантичний тип речень переважає?

5. Який колорит створюється за рахунок образних засобів?

ІІ. Порівняти даний текст із вищенаведеним.

Ідуть дощі. Холодні осінні тумани клубочать угорі і спускають на землю мокрі коси. Пливе у сірі безвісті нудьга, пливе безнадія, і стиха хлипає сум. Плачуть голі дерева, плачуть солом’яні стріхи, вмивається сльозами убога земля і не знає, коли осміхнеться. Сірі дні зміняють темнії ночі. Де небо? Де сонце? Міріади дрібних крапель, мов умерлі надії, що знялись занадто високо, спадають додолу і пливуть, змішані з землею, брудними потоками. Нема простору, нема розваги. Чорні думи, горе серця, крутяться тут, над головою, висять хмарами, котяться туманом, і чуєш коло себе тихе ридання, немов над умерлим... (М. Коцюбинський)

ІІІ. Знайти в журналістських текстах приклади вдалого використання зі стилістичною метою багатозначних слів, омонімів, паронімів, синонімів, антонімів.

 

U Домашнє завдання до практичного заняття № 10.

Законспектувати параграф, де йдеться про росіянізми в телевізійному просторі й у газетному тексті, з кн.: Капелюшний А. О. Стилістика. Редагування журналістських текстів: Практичні заняття. — С. 56-65. Окремо записати приклади неправильного і паралельно правильного слововживання.



<== предыдущая страница | следующая страница ==>
Принцип ритмичности | Методы поиска творческих идей

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 231; Нарушение авторских прав




Мы поможем в написании ваших работ!
lektsiopedia.org - Лекциопедия - 2013 год. | Страница сгенерирована за: 0.003 сек.