Студопедия

Главная страница Случайная лекция


Мы поможем в написании ваших работ!

Порталы:

БиологияВойнаГеографияИнформатикаИскусствоИсторияКультураЛингвистикаМатематикаМедицинаОхрана трудаПолитикаПравоПсихологияРелигияТехникаФизикаФилософияЭкономика



Мы поможем в написании ваших работ!




Завдання. 1. Вища кваліфікаційна комісія України 11 травня 2012 р

1. Вища кваліфікаційна комісія України 11 травня 2012 р. ухвалила рішення відмову в наданні рекомендації про призначення на посаду судді й про виключення із резерву кандидатів на посаду суддів С. Іваненко і О. Петренко. Підставою для ухвалення такого рішення ВККС України по С. Іваненко стало встановлення його невідповідності морально-етичним вимогам до судді, які підтверджувалися фактами зловживань, допущених ним в ході минулої адвокатської діяльності (зокрема, йшлося про представництва інтересів клієнта у цивільній справі). С. Іваненко на заперечення позиції ВККС України вказав, що факти його зловживань під час адвокатської діяльності не були підтверджені відповідними рішеннями КДКА про порушення адвокатської етики. О. Петренко, за даними ВККС України, не виконав своїх обов'язків відносно збереження квартири, переданої йому на зберігання у рамках кримінальної справи, яка потім була відчужена. С. Іваненко і О. Петренко оскаржили рішення ВККС України у судовому порядку. За підсумками розгляду цих двох справ 30 серпня 2012 р. ВАС України повністю задовольнив позовні вимоги О. Петренка, а 6 вересня 2012 р. – С. Іваненка, визнавши, таким чином, відповідні рішення ВККС України про відмову в наданні рекомендацій і виключенні цих осіб з кадрового резерву – незаконними. Окрім того, ВАС України частково задовольнив ще один позов С. Іваненка про визнання дій ВККС України по перевірці його морально-етичних якостей і по аналізу його адвокатської діяльності – протиправними. Зокрема, Суд визнав недоведеним факт недобросовісного представництва інтересів клієнта С. Іваненка в минулому, підтвердивши законність дій Комісії по аналізу його адвокатської діяльності.

Оцініть законність дій ВКК України про відмову в наданні рекомендації про призначення на посаду судді й про виключення із резерву кандидатів на посаду суддів С. Іваненко і О. Петренко. Чи правильну позицію зайняв ВАС України? Яким морально-етичним вимогам мають відповідати кандидати на посади суддів? Які механізми перевірки відповідності кандидатів на посади суддів морально-етичним вимогам передбачені чинним законодавством про судоустрій? Який порядок оскарження рішень і дій ВККС України передбачено Законом України «Про судоустрій і статус суддів», Регламентом ВККС України і Кодексом адміністративного судочинства України?

2. П. Кальченко був призначений на посаду судді Новоайдарського районного суду Луганської області Указом Президента України від 24 травня 2011 р. 19 вересня 2012 р. П. Кальченко подав до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України заяву про переведення до Жовтневого районного суду м. Луганська, в якому відкрилася вакантна посада у зв’язку із виходом одного із суддів цього суду у відставку. Свою заяву П. Кальченко мотивував тим, що у Новоайдарі, який є райцентром Луганської області, він не забезпечений житлом, а у м. Луганську проживає його хвора мати, стан який протягом 2012 р. різко погіршився, і про яку він має піклуватися. ВККС України призначила розгляд клопотання судді на своєму засіданні від 27 вересня 2012 р. При цьому в Комісії рекомендували П. Кальченку подати довідку із Новоайдарського районного суду Луганської області про кількість і якість справ, які перебували на розгляді судді за період з 24 травня 2011 р. по 19 вересня 2012 р., характеристику голови суду і довідку про склад родини.

Яке рішення має ухвалити ВККС України на підставі розгляду заяви судді П. Кальченко? Яка процедура переведення судді, призначеного на посаду вперше, передбачена Законом України «Про судоустрій і статус суддів» і Регламентом ВККС України? Чи вважаєте Ви переконливими аргументи П. Кальченко, наведені ним в обґрунтуванні свого клопотання перед ВККС України?

3. На сайті ВККС України розміщено оголошення наступного змісту: «22 та 23 січня 2013 року ВККС України прийнято рішення, якими оголошено конкурс на заміщення вакантних посад суддів у місцевих судах загальної юрисдикції серед кандидатів на посаду судді вперше, які перебувають у резерві на заміщення вакантних посад судді. Конкурс оголошено для заміщення 359 вакантних посад суддів, які утворилися в місцевих загальних, місцевих господарських та місцевих адміністративних судах. З оголошенням про конкурс та інформацією щодо його проведення, а також з умовами проведення конкурсу можна ознайомитися на офіційному веб-порталі ВККС України в розділі «Добір кандидатів на посаду судді вперше» в рубриці «Оголошення»».

Якими є умови проведення конкурсу серед кандидатів на посаду судді вперше, які перебуваюсь у резерві на заміщення вакантних посад суддів відповідно до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» і Регламенту ВККС України? Які дії має вчинити кандидат на посаду судді, який перебуває у резерві, для участі в конкурсі? Якими є критерії визначення переможців конкурсу ВККС України? Якою є процедура призначення переможця відповідного конкурсу на посаду судді?

Рекомендована література:

1. Барак А. Судейское усмотрение: моногр. [Текст] / Аарон Барак / пер. с англ. – М.: НОРМА, 1999.– 364 с.

2. Грошевой Ю.М. Проблемы формирования судейского убеждения в уголовном судопроизводстве: моногр. [Текст] / Ю.М. Грошевой. – Х.: Вища школа, 1975. – 185 с.

3. Москвич Л.М. Статус суддів: теоретичний та порівняльно правовий аналіз: моногр. [Текст] / Л.М. Москвич. – Білозерка: Б.в., 2004.

4. Офіц. Інтернет-сайт Вищої кваліфікаційної комісії суддів України [Електрон. ресурс] – Режим доступу: http://vkksu.gov.ua/.– Заголовок з екрана.

5. Про Вищу раду юстиції: Закон України № 22/98-ВР від 15.01.1998 р. [Текст] // Офіц. вісн. України. – 1998. – № 6. – С. 13.

6. Про судоустрій і статус суддів: Закон України від 07.07.2010 р.,№ 2453–VІ [Текст] // Офіц .вісн. України. – 2010 р.–№ 55/1/. – Ст. 1900.

7. Радутная Н.В. Народный судья: профессиональное мастерство и подготовка. [Текст] / Н.В. Радутная. – М.: Юрид. лит., 1977. – 174 с.

8. Регламент Вищої кваліфікаційної комісії суддів України: затв. рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України від 08.06.2011 р. № 1802/зп-11 [Електрон. ресурс] – Режим доступу: http://vkksu.gov.ua/ua/about/reglament-vkks-ukraini./– Заголовок з екрана.

9. Самсін І.Л. Судова реформа: актуалізація проблем статусу суддів та судоустрою України: історико-правовий нарис: моногр./ І.Л. Самсін. – Х.: ФІНН, – 2012. – 224 с.

10. Халдеев Л.С. Судья в уголовном процессе: практ. пособие.[Текст] / Л.С. Халдеев. – М.: Юрайт, 2000. – 501 с.


<== предыдущая страница | следующая страница ==>
Завдання. 1. Міністр юстиції України вніс на розгляд Президента України подання про створення додаткових апеляційного господарського суду та апеляційного | Завдання. 1.Громадянин України К., цивільна справа якого розглядається в загальному місцевому суді вже 6 місяців вважає

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 201; Нарушение авторских прав




Мы поможем в написании ваших работ!
lektsiopedia.org - Лекциопедия - 2013 год. | Страница сгенерирована за: 0.003 сек.