Студопедия

Главная страница Случайная лекция


Мы поможем в написании ваших работ!

Порталы:

БиологияВойнаГеографияИнформатикаИскусствоИсторияКультураЛингвистикаМатематикаМедицинаОхрана трудаПолитикаПравоПсихологияРелигияТехникаФизикаФилософияЭкономика



Мы поможем в написании ваших работ!




Структура й узагальнений зміст кожної частини курсової роботи

Курсова робота повинна мати такі структурні елементи.

- титульну сторінку;

- зміст;

- вступ;

- основну частину;

- висновки;

- список використаних літературних джерел;

- додатки (якщо необхідно).

Курсова робота мас бути оформлена відповідно до встановлених вимог. Якість оформлення роботи обов'язково враховується при її оцінюванні.

Назва курсової роботи повинна бути якомога коротшою, вказува­ти на мету дослідження та її завершеність. Для більшої конкретизації до назви може бути додано невеликий (4-6 слів) підзаголовок.

При написанні курсової роботи студент повинен обов'язково по­силатися на авторів і джерела, з яких запозичені відповідні матеріа­ли, інформація, окремі результати, думки, теоретичні позиції авторів тощо. Відсутність таких посилань може свідчити не тільки про низь­ку якість курсової роботи і тим самим значно знижувати її оцінку, а й про плагіат, тобто крадіжку, незаконне використання об'єктів інте­лектуальної власності.

У роботі необхідно стисло, логічно і аргументовано викладати зміст і результати дослідження, уникати загальних слів, бездоказових тверджень, тавтології.

Курсову роботу подають у вигляді друкованого тексту чи акурат­но виконаного рукопису.

Курсову роботу студенти виконують самостійно, дотримуючись рекомендованої структури та вимог до технічного оформлення.

1. Титульна сторінка (див. дод. А).

2. Зміст курсової роботи являє собою практично її план. У змісті вказуються: вступ, назви розділів, підрозділів, висновки, список ви­користаної літератури і сторінки, на якихвони розміщені (див. дод. Б).

3.У "Вступі" обґрунтовується актуальність теми курсової робо­ти, вказується мета і основні завдання, об'єкт і предмет, методи до­слідження, практичне значення його результатів, структура курсової роботи.

Актуальність теми курсової роботи. Курсова робота повинна, як правило, починатись зі слів "Актуальність теми курсової роботи". Актуальність теми курсової роботи зазвичай може бути обумовлена одним із таких факторів або їх поєднанням: 1) відсутність наукових досліджень чи досліджень комплексного характеру з обраної теми; 2) наукові дослідження проводились давно і не відображають сучас­ні правові реалії. Безперечно, можуть бути і інші фактори. Студент повинен дослідити обрану тему курсової роботи з тим, щоб виявити наявність чи відсутність таких факторів, відобразити це у вступі, довівши, що тема актуальна.

Досить поширеною помилкою при написанні курсових робіт є те, що автори замість проведення такого аналізу наповнюють вступ різ­ними цитатами, розглядають окремі питання, які є предметом дослід­ження в основній частині, наприклад, наводять визначення окремих понять (правові відносини, норма права, закону і т. д.), а питання актуаль­ності теми так і залишається відкритим. Це стосується часто і інших структурних елементів Вступу.

Формулювання мети та основних завдань курсової роботи.

Правильне визначення мети роботи дає змогу студенту виокреми­ти в ній основний напрям дослідження, упорядкувати пошук і аналіз матеріалу, підвищити якісь роботи, уникнути загальних міркувань.

Приклад формулювання мети курсової роботи:

"Мета та основні завдання дослідження. Основною метою до­слідження є комплексний аналіз проблемних питань застосування права, його принципів та наслідків". Мета курсової роботи повинна бути тісно пов'язана з назвою її теми.

На основі сформульованої мети студент має визначити основні завдання, які необхідно розв'язати у процесі виконання курсової роботи. Завдання повинні конкретизувати основну мету роботи, а їх визначення пов'язано з назвами основних розділів іноді підрозділів роботи.

Об'єкт дослідження — це завжди якісь певні суспільні правовід­носини, що виникають у зв'язку з предметом дослідження, наприклад, "Об'єкт дослідження. Об'єктом дослідження даної курсової роботи є сукупність суспільних правовідносини, що виникають у процесі застосування норм права".

Предмет дослідження — це завжди те, що безпосередньо повин­но бути дослідженим для досягнення поставленої мети. Наприклад, "Предмет дослідження. Предметом дослідження є правозастосовча діяльність та форми її здійснення, а також система нормативних та правових ак­тів, в яких відображаються особливості застосування норм права".

Методи дослідження. Застосовуються як загальнонаукові так і спеціальні наукові методи: діалектичний, логіко-юридичний, системний, статистич­ний, історичний та порівняльно-правовий. Логіко-юридичний метод полягає в безперечності узгоджених результатів, які б відповідали ви­могам логіки.

Структура курсової роботи. Приклад: "Робота складається із вступу, трьох розділів, які поділяються на 9 підрозділів, висновків, списку використаних джерел."

4. Основна частина складається з двох-трьох основних розділів, які, у свою чергу, можуть поділятися на два-три підрозділи, а за не­обхідності — підпункти, які повинні бути логічно взаємопов'язаними і повністю розкрити тему роботи. Розділи, підрозділи, підпункти повинні мати приблизно однаковий обсяг. Не можна до­пускати, щоб розділи і підрозділи займали 0,5-1 сторінку тексту. Заголовки структурних частин курсової роботи "ЗМІСТ", "ВСТУП", "РОЗДІЛ", "ВИСНОВКИ", "СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕ­РЕЛ", "ДОДАТКИ" друкують великими літерами симетрично до тек­сту. Заголовки підрозділів друкують рядковими літерами (крім пер­шої великої) з абзацу. Крапка в кінці назви заголовка не ставиться. Якщо заголовок складається з двох або більше речень, їх розділяють крапкою. Заголовки пунктів друкують рядковими літерами (крім першої великої) з абзацу. В кінці крапка не ставиться.

Відстань між заголовками (між розділом і підрозділом), заголов­ком (за винятком заголовка пункту) і текстом роботи повинна дорів­нювати 2 інтервалам. Кожну структурну частину курсової роботи треба починати з нової сторінки.

Нумерація. Першою сторінкою роботи є титульний аркуш, який включають до загальної нумерації сторінок роботи. На ньому номер сторінки не ставиться, на наступних сторінках номер проставляється внизу з правої сторони сторінки без крапки в кінці.

Номер розділу ставиться після слова "РОЗДІЛ", далі друкується заголовок розділу (наприклад, РОЗДІЛ 1. ЗАГАЛЬНОТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРАВА).

Підрозділи нумеруються у межах кожного розділу. Номер підроз­ділу складається з номера розділу і порядкового номера підрозділу, між ними ставиться крапка. В кінці номера підрозділу також стави­ться крапка (1.1. (перший підрозділ першого розділу), 2.2. (другий підрозділ другого розділу) і т. д.). Потім у тому ж рядку йде заголовок підрозділу (наприклад, 1.1. Поняття тлумачення права).

Пункти нумерують у межах кожного підрозділу. Номер пункту складається з порядкових номерів розділу, підрозділу, пункту, між ними ставиться крапка. В кінці номера ставиться крапка, наприклад, 1.1.1. (перший пункт першого підрозділу першого розділу). Потім у тому ж рядку друкується заголовок пункту. Пункт може не мати за­головка.

Посилання. При написанні курсової роботи необхідно робити по­силання на використовувані джерела: Конституцію України, кодекси, закони, підзаконні нормативно-правові акти, роботи авторів, погля­ди, висловлювання, думки, ідеї яких використовує автор, джерела статистичної та іншої інформації, судової практики тощо. Посилання дають змогу перевірити достовірність інформації, правильність циту­вання, допомагають з'ясувати точну назву, оригінальну мову тексту, обсяг, видавництво, рік видання тощо.

Посилання слід робити на самі останні видання. На більш ранні видання доцільно посилатися в тих випадках, коли в них є матеріал, не включений до останнього видання.

Посилання слід оформлювати у квадратних дужках.

Посилання на джерела робляться з вказів­кою номера джерела за списком використаної літератури та сторінки (сторінок) (див. дод. В).

Пряме цитування: У літературі визначається, що "галузь права — це складова частина системи права, відносно самостійна сукупність його норм, об'єднаних загальністю предмета та методу правового ре­гулювання. Галузь права поділяється на підгалузі та інститути права" [5, с. 170]. Цифра 5 означає, що у списку використаних джерел за но­мером 5 вказано відповідне джерело — 5. Загальна теорія держави і права: Навч. посіб. / А. М. Колодій, В. В. Копєйчиков, С. Л. Лисенков та ін.; За ред. В. В. Копєйчикова. — Стер. вид. — К.: Юрінком Інтер, 2001. — 320 с. — Бібліогр.: с. 312.

Непряме цитування: Потрібно мати на увазі, що, з виключно фор­мальної точки зору, абсолютно "чисте" виділення предмета та мето­ду галузі права, як визнавав видатний вчений-цивіліст О. С. Іоффе, майже неможливе [2, с. 543-544]. У списку використаних джерел: 2. Иоффе О. С. Избранные труды по гражданскому праву: Из истории цивилистической мисли. Гражданское правоотношение. Крити­ка теории "хозяйственного права". — М.: Статут, 2000. — 777 с.

5.Висновки. У висновках викладаються основні результати до­слідження (у відповідності до висновків, зроблених в кінці розділів чи підрозділів), вносяться пропозиції стосовно подальшого вдоско­налення законодавства, внесення змін, доповнень до відповідних ста­тей відповідних нормативно-правових актів, викладення їх у новій, запропонованій автором редакції. Пропонуються до прийняття нові нормативно-правові акти, робляться прогнози тощо. Для полегшен­ня сприйняття матеріалу у висновках бажано відповідно нумерувати висновки, пропозиції, прогнози.

Список використаної літератури оформлюється згідно з вимогами ГОСТ 7.1:2006 «Бібліографічний запис. Бібліографічний опис. Загальні вимоги та правила складання»(див. дод. Д). У списку використаної літератури наводяться джерела, на які посилається автор курсової роботи. Для якнайповнішого розкриття теми курсової роботи необхідно опрацювати не менше 20 джерел. Нормативно-правові акти розміщують у списку залежно від юридичної сили, літературні джерела в алфавітному порядку (див. дод. Г).

7. Додатки. До додатків включаються допоміжні матеріали (про­екти договорів, рішень, постанов, таблиці допоміжних цифрових да­них, ілюстрації, схеми допоміжного характеру тощо). Кожний дода­ток починається з нової сторінки, у правому верхньому куті пишеться слово "Додаток". Додаток повинен мати тематичний заголовок. Якщо курсова робота має кілька додатків, їх послідовно нумерують арабсь­кими цифрами (наприклад: "Додаток А"). Сторінки в додатках нуме­руються у межах одного додатка. Посилання на додатки в текстовій частині роботи є обов'язковим.

Курсову роботу студент виконує українською мовою у чіткій відповідності з планом. Не дозволяється дослівне переписування правничої літератури та нормативно-правових актів. Висновки, судження студента мають бути логічними й обґрунтованими. Подаючи різні точки зору з дискусійних питань, необхідно висловити й обґрунтувати свою.

Курсові роботи, написані з порушенням встановлених вимог, не допускаються до захисту.


2.ВИМОГИ ДО ТЕХНІЧНОГО ОФОРМЛЕННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

 

Курсова робота має бути надрукована чи написана чітко, розбір­ливо, без помилок і виправлень, з одного звороту білого аркушу паперу формату А4 (210x297).

Шрифт: Times New Roman. Розмір шрифту — 14. Інтервал — 1,5. Шрифт друку має бути чітким, щільність тексту - однаковою.

Текстова частина має бути одного кольору (чорного, синього, фіолетового), а титульна сторінка — надрукована за допомогою комп'ютера за встановленим зразком.

Сторінка курсової роботи повинна мати поля: ліве — 25 мм, верх­нє — 20, праве — 10, нижнє — 20 мм.

Усі сторінки роботи нумеруються, враховуючи додатки. Першою сторінкою вважається титульна, на якій цифра "1" не ставиться. Загальна нумерація роботи починається на наступній сторінці (зміст курсової роботи) з цифри "2". Порядковий номер сторінки проставляється в правому верхньому куті листка.



<== предыдущая страница | следующая страница ==>
ДОДАТКОВІ | СПИСОК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 149; Нарушение авторских прав




Мы поможем в написании ваших работ!
lektsiopedia.org - Лекциопедия - 2013 год. | Страница сгенерирована за: 0.004 сек.