Студопедия

Главная страница Случайная лекция


Мы поможем в написании ваших работ!

Порталы:

БиологияВойнаГеографияИнформатикаИскусствоИсторияКультураЛингвистикаМатематикаМедицинаОхрана трудаПолитикаПравоПсихологияРелигияТехникаФизикаФилософияЭкономика



Мы поможем в написании ваших работ!




Література до теми. 4. Березанская С.С., Отрощенко В.В., Чередниченко Н.Н., Шарафутдинова И.Н

1. Археологія України. – Київ, 2005. – С. 106 – 202.

2. Археологія Української РСР. – Київ, 1971. – Т. I. – С. 262 – 281, 292 – 434.

3. Археология Украинской ССР. – Киев, 1985. – Т. 1. – С. 451 – 526.

4. Березанская С.С., Отрощенко В.В., Чередниченко Н.Н., Шарафутдинова И.Н. Культуры эпохи бронзы на территории Украины. – Киев, 1986.

5. Бунятян К.П., Зубар В.М., Симоненко О.В. На світанку історії. Україна крізь віки. – Т. 1. – Київ, 1998. – С. 59 – 110.

6. Винокур І.С., Телегін Д.Я. Археологія України. – Київ, 1994. – С. 50 – 105.

7. Винокур І. С., Телегін Д.Я. Археологія України. – Тернопіль, 2004. – С. 64 – 130.

8. Давня історія України. – Київ, 1994. – Ч. 1. – С. 47 – 50, 57 – 64.

9. Давня історія України. – Київ, 1997. – Т. 1. – С. 234 – 373, 387 – 544.

10. Залізняк Л.Л. Первісна історія України. – Київ, 1999. – С. 88 – 145.

11. Цвек О.В. Релігійні уявлення Трипілля // Археологія. – 1993. – № 3. – С. 74 – 90.

12. Черняков І.Т. Місце трипільської культури в стародавній історії Європи // Археологія. – 1993. – № 3. – С. 5 – 18.

13. Шмаглій М.М., Відейко М.Ю. Трипільські протоміста // Археологія. – 1993. – № 3. – С. 52 – 62.

14. Энеолит СССР. – Москва, 1982. – С. 232 – 252, 322 – 329.

Модуль 3. Рання залізна доба на території Україні.

 

Лекція 2. Територія України у скіфо-сарматську добу.

Питання:

2.Передскіфська доба на півдні Східної Європи.

Спочатку слід з’ясувати причини переходу людства до залізних знарядь праці, виявити його перевагу перед усіма іншими видами сировини по створенню знарядь праці, зброї та побутових речей. Далі необхідно зосередити увагу на вивченні старожитностей кіммерійців, визначити основу їх господарства, рівень соціального розвитку та етнічну належність. Показати наявність інших племен на території півдня Східної Європи: таври (кизил-кобинська археологічна культура) та осіле населення лісостепу (бондарихінська та чорноліська археологічні культури).

4.Духовна культура населення Скіфії.

Слід відзначити, що дві господарчі моделі, які базувалися на різних територіях з відмінними природнокліматичними умовами, лежать в основі різних вірувань у степового та лісостепового населення Скіфії. Потім необхідно розглянути пантеон богів степового населення (саме скіфів-кочовиків), функціональне призначення кожного з богів, а також культи, що впроваджували скіфи. Окремо необхідно визначити землеробсько-скотарську спрямованість релігії та культів лісостепового населення Скіфії. На конкретних археологічних матеріалах довести розвиток культу родючості.

Загальним явищем духовної культури Скіфії був “звіриний стиль” у прикладному мистецтві всіх її народів. Необхідно з’ясувати час та місце його утворення, виявити характерні риси і сюжети, показати його художньо-декоративну, релігійну та ідеологічну спрямованість.

Необхідно приділити окрему увагу і поховальному культу народів Скіфії. Слід показати його обрядову основу, ідеологічну сутність та соціальну неоднорідність.

5.Сармати на Україні.

Спочатку необхідно з’ясувати час сарматського вторгнення на територію Північного Причорномор’я. Потім – визначити його причини, хід та наслідки. Хронологія та періодизація сарматських старожитностей. Слід розглянути етнічну належність та визначити основні моменти політичної історії сарматських племен, їх взаємостосунки зі скіфами та античним світом. Суспільний устрій та положення жінок у сарматському суспільстві відрізнялися від більшості народів Євразії, – слід зосередитися й на цьому. Кочове скотарство було основою господарства: породи худоби та засоби її утримання. Показати роль військової справи у сарматів. Окремо звернути увагу на взаємини сарматів з мешканцями античних міст Північного Причорномор’я. Поховальні споруди. Мистецтво: від звіриного стилю до поліхромного.

 

Лекція 3. Античні держави Північного Причорномор’я.

Питання:

3.Ремесло, домашнє виробництво та торгівля.

Під час розглядання цього питання необхідно, перш за все, визначити загальну відміну ремесла від домашнього виробництва, а вже після цього окремо розглянути окремі види ремісничої діяльності та домашнього виробництва. Необхідно звернути увагу на засоби організації виробництва та його рівень. Окрему увагу слід приділити металургії та металообробці: чорна металургія, ковальство, бронзоливарництво, ювелірне ремесло, торевтика (визначити та обґрунтувати провідну роль ковальства, особливості отримання чорного металу). Гончарство забезпечувало головну статтю експорту до місцевих племен, тому воно теж потребує пильної уваги. В цьому плані необхідно розібратися в категоріях та видах керамічних виробів. Далі слід зосередити свою увагу на виробництві скла, обробітку каміння, дерева, шкіри, кісток, на прядінні та ткацтві.

Визначити різновиди торгівлі: зовнішня, внутрішня, транзитна. Розглядаючи зовнішню торгівлю, необхідно визначити експорт та імпорт як до Середземномор’я, так і до місцевих племен скіфо-сарматського часу. Звернути увагу на грошовий обіг та монетні системи Північного Причорномор’я; де і як вони використовувалися. Організація внутрішньої торгівлі в античних містах. Визначити предмети та напрямки транзитної торгівлі.

4.Релігія, культура та мистецтво.

Релігійні культи у Північному Причорномор’ї. Загальний культурний рівень мешканців античних полісів Причорномор’я. Архітектора, живопис, театр. Терми римських часів.. Вплив античної культури на тогочасне місцеве населення півдня Східної Європи. Збереження античних традицій у сучасній культурі та мистецтві.


<== предыдущая страница | следующая страница ==>
Література до теми. 2. Археологія Української РСР | 

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 372; Нарушение авторских прав




Мы поможем в написании ваших работ!
lektsiopedia.org - Лекциопедия - 2013 год. | Страница сгенерирована за: 0.003 сек.