Студопедия

Главная страница Случайная лекция


Мы поможем в написании ваших работ!

Порталы:

БиологияВойнаГеографияИнформатикаИскусствоИсторияКультураЛингвистикаМатематикаМедицинаОхрана трудаПолитикаПравоПсихологияРелигияТехникаФизикаФилософияЭкономика



Мы поможем в написании ваших работ!




ВЕДЕННЯ ЗЕМЛЕРОБСТВА НА СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ УГІДДЯХ З РІЗНИМ РІВНЕМ РАДІОАКТИВНОГО ЗАБРУДНЕННЯ

Підставою для районування радиоактивнозагрязненных територій по ступеню екологічної напруженості служить щільність забруднення грунтів довгоживучими радіонуклідами 137Cs і 90Sr (див. табл. 3.3.16).

Відносно задовільна ситуація на забруднених територіях складається при щільності забруднення грунтів 137Cs менше 37 кБк/м2 і 90Sr менше 3,7 кБк/м2. При щільності забруднення угідь 137Сз до 555 і 90Sr до 37 кБк/м2 вводиться обов'язковий радіаційний контроль. На територіях з рівнем забруднення грунту 137Cs 555 1480 кБк/м2 і 90Sr 37 111 кБк/м2 створюється надзвичайна екологічна ситуація і передбачається система застосування спеціальних захисних заходів. Сільськогосподарські угіддя з щільністю забруднення l37Cs >1480 кБк/м2 або 90Sr більше 111 кБк/м2 виводяться з господарського використання.

При розробці принципів раціонального використання забруднених угідь виходять з наступних положень:

виробництво сільськогосподарських культур, продукція яких безпосередньо входить до складу раціону людини, розміщується на полях з відносно меншим вмістом радіонуклідів в грунті, а при однаковій щільності забруднення - на полях, де грунтовий покрив представлений найбільш родючими грунтами, які добре забезпечені калієм і кальцієм;

овочеві культури розміщують на найбільш родючих і найменше забруднених полях;

під продовольче зерно допуски в 3-4 рази вищі, ніж при вирощуванні овочів;

фуражні культури, призначені для молочної і м'ясної худоби, яка знаходиться на відгодівлі, можуть розміщуватися на полях з вищим рівнем забруднення, чим для виробництва овочевих культур. Виробництво кормів для молочної худоби вимагає великих обмежень забруднення (у 2-3 рази) в порівнянні з виробництвом кормів для м'ясної худоби;

істотно знижуються ліміти забруднення при обробітку зернових і технічних культур для виробництва насіння і сировини на технічну переробку. При цьому дотримуються гранично допустимі кількості радіонуклідів в кінцевій продукції, і забезпечується радіаційна безпека працюючого персоналу.

Ведення землеробства на сільськогосподарських угіддях з щільністю радіаційного забруднення ™Cs до 185 кБк/м2 і ^Sr до 11,1 кБк/м2

На орних угіддях з щільністю забруднення ' Cs до 185 кБк/м і Sr до 11,1 кБк/м2 всі види робіт в землеробстві ведуться без обмежень за традиційними технологіями.

На заплавних лугах з цією ж щільністю забруднення проводять поверхневе поліпшення за наявності в травостое цінних кормових трав не менше 35-45%, закустаренности і закочкаренности - менше 20% площі.


Поверхневе поліпшення суходільних лугів проводиться за наявності в травостое не менше 50-60% цінних в кормовому відношенні трав і відсутності щупака дернистої, плотнокустовых осок, що накопичують значну кількість l37Cs і 90Sr. Необхідність проведення корінного поліпшення природних кормових угідь диктується тим, що при цьому рівні радіоактивного забруднення є небезпеку забруднення молока радіонуклідами вище за контрольні рівні.

Корінне поліпшення заплавних і низовинних лугів проводиться з використанням двох'ярусних плугів. Корінне поліпшення травостоя природних лугів знижує вміст радіонуклідів в лугопастбищной рослинності при якісному проведенні всіх рекомендованих технологічних прийомів по залужению в 2-10 разів.

Заплавні заливні лугу при всіх рівнях радіоактивного забруднення повинні обов'язково мати водозахисну зону.

Ведення землеробства на сільськогосподарських угіддях з щільністю забруднення "7Cs від 185 до 555 кБк/м2 і "Sr від 11,1 до 37,0 кБк/м2

Орні угіддя. На орних угіддях з вказаною щільністю забруднення продукція рослинництва відповідає встановленим радіологічним нормативам при проведенні рекомендованих заходів. Районуючі культури і їх сорти обробляються за загальноприйнятими технологіями в даній грунтово-кліматичній зоні.

Розробка і освоєння сівозмін проводяться так само, як і на незабруднених територіях. Екологічна роль чергування культур в сівозміні зростає. За рахунок розміщення сільськогосподарських культур з різною кореневою системою відбуваються перерозподіл радіонуклідів за профілем грунти і їх видалення за межі корнеобитаемого шару. Механічна обробка грунтів, особливо глибоке спушення чизельным плугом без обороту пласта, сприяє міграції радіонуклідів в глибші шари (40-50 см) грунту.

Поєднання декількох операцій при одному проході трактора або самохідних машин знижує тиск на грунт і ризик вторинного забруднення грунтовими частинками рослин, що прибираються на корм твариною.

Продовольчі культури обробляються при обов'язковому внесенні органічних, фосфорних і калійних добрив. Внесення під картоплю гною і торфо-гнойового компосту в дозі 50 т/га дає не тільки значну надбавку урожаю бульб, але і знижує накопичення радіонуклідів до 2 разів.

Азотні добрива вносять під плановану врожайність сільськогосподарських культур. Норми внесення азотних, фосфорних і калійних добрив співвідносяться як N:P:K = 1:1:1,5 і N:P:K - 1:1,5:2 з урахуванням фактичного вмісту рухомого фосфору і обмінного калія в грунті. Вапнування грунтів, включаючи грунти чорноземної зони, зменшує перехід радіонуклідів в рослини в 1,3-2 рази. Ефективність мінеральних добрив як в підвищенні врожайності сільськогосподарських культур, так і в зниженні змісту радіонуклідів в продукції рослинництва зростає на фоні


вапнування. Внесення органічних і мінеральних добрив — ефективніший засіб для зниження накопичення радіонуклідів в зерні, чим внесення одних мінеральних добрив. Застосування мікродобрив (У, Сі, Zn, Мо і ін.) на всіх типах грунтів обмежує перехід радіонуклідів в рослини і підвищує стійкість картоплі до фітофтори і інших хвороб.

Природні кормові угіддя. Найважливішим прийомом окультурення грунтів природних кормових угідь є вапнування кислих грунтів.

При вказаній щільності забруднення грунту при корінному поліпшенні заплавних лугів рекомендується внесення повного мінерального добрива - N6090PI10.MOK120180. При двохвкісному використанні злакового травостоя після корінного поліпшення дози мінеральних добрив складають ^60+60^90^,20 («о- а злакового для боба - N60P90KI20180. Застосування бентоніту, вермикулита, місцевих глин на тлі мінеральних добрив знижує накопичення радіонуклідів в кормах до 2,5 разу.

Обробку грунту при створенні сіяних травостоев на природних кормових угіддях рекомендується проводити спеціально обладнаними двох'ярусними гвинтовими плугами ПЯ-3-35 або ПНЯ-4-42.

Підбір травосмесей при агромеліорації лугів проводять з районуючих видів злакових і бобових трав. У травосмеси включають три-четыре виду трав. При сінокісному використанні покращуваних кормових угідь частка злакових в травосмеси може складати 67-75, а бобів - 25-33%. Переважно використовувати види трав, що накопичують мінімальну кількість радіонуклідів.

Пастбіщеоборот і регулювання навантаження на пасовищі при випасі тварин в загородах гарантують довготривале їх використання.

Ведення землеробства на сільськогосподарських угіддях з щільністю забруднення '37Cs від 555 до 1480 кБк/м2 і mSr від 37 до 111 кБк/м2

Орні угіддя. При щільності забруднення грунтів "7Cs 555 кБк/м2 і вище і 90Sr до 111 кБк/м2 створюється надзвичайна екологічна ситуація, і на всій території проводиться постійний радіаційний контроль.

Для отримання продукції рослинництва, відповідної радіологічним нормативам, на більшості типів грунтів обов'язково проведення захисних заходів. Всі культури обробляються в сівозмінах і розміщуються по кращих попередниках. Співвідношення злакових і бобових культур в сівозміні може складати 65-75 і 25-35% відповідно. При щільності забруднення грунту mCs вище 555 кБк/м2 із структури посівів сільськогосподарських культур виключається обробіток зернобобових, льону і гречки. Об'єми посівних площ під картоплю і кормові коренеплоди плануються з урахуванням забезпечення повної механізації, що скорочує застосування ручної праці при їх обробітку, прибиранні і доопрацюванні продукції. Міжрядні обробки зводяться до мінімуму і, по можливості, проводяться при стані грунту, що забезпечує найменше пы-леобразование. Ручну прополку посівів слід замінити строго регламентованим застосуванням гербіцидів. Застосування пестицидів проти колорадського жука в посадках картоплі можна поєднувати з обприскуванням рослин 0,01%-ным розчином гумата натрію.

У технологію основної обробки грунту вносяться зміни. Рекомендуються глибока безвідвальна обробка за допомогою чизельного плуга і оранка фронтальним плугом ПФ-2,1. Прибирання зернових культур проводять прямим комбайнуванням.

Для вапнування кислих дерново-підзолистих грунтів легкого гранулометричного складу переважно використовувати доломітову муку або місцеві вапняні матеріали, що містять магній. На орних угіддях норму внесення азотних добрив визначають під плановану врожайність. Дози внесення фосфорних і калійних добрив збільшують в 1,5 разу в порівнянні з рекомендованими для даних районів. При внесенні фосфорних і калійних добрив в подвійній дозі на тлі вапнування грунтів і застосування органічних добрив (40 т/га), а також застосування природних сорбентів забезпечується максимальний ефект зниження надходження радіонуклідів в рослини.

Агромеліоратівниє роботи по поліпшенню водно-фізичних властивостей грунтів і первинне окультурення осушених угідь - вапнування, внесення Р60, К100150 кг д.в. на 1 га і мікродобрив забезпечують зниження змісту радіонуклідів в продукції рослинництва в 2-5 разів. Ефективним способом зниження накопичення 1S7Cs і 90Sr в продукції рослинництва є підбір видів і сортів сільськогосподарських і кормових культур, радіонуклідів, що характеризуються мінімальним накопиченням, з грунту.

Природні кормові угіддя. Природні кормові угіддя з щільністю забруднення H7Cs вище 555 і 90Sr 37 111 кБк/м2 підлягають корінному поліпшенню. При цьому оранка проводиться плугами ПЯ-3-35, ПНЯ-4-42 і фронтальним плугом ПФ-2,1.

На заплавних і низовинних лугах обробка грунту і залуження здійснюються комбінованими агрегатами АПР-2,6 і АЗ-2,4, що дозволяють зменшити тиск сільськогосподарських машин на грунт. На лугах з середньою потужністю дернины, не засмічених небезпечними бур'янами, при створенні сіяних травостоев рекомендується комбінована обробка грунту. При корінному поліпшенні природних кормових угідь, засмічених небезпечними бур'янами, закочкаренных, первинна обробка включає дискування дернины, фрезерування і оранку фронтальним плугом ПФ-2,1.

Окультурення грунтів сінокосів і пасовищ, що включає вапнування, внесення мінеральних добрив в дозі N60 зд Рш |60 К180 т, забезпечує отримання кормів з найменшим змістом радіонуклідів. Застосування органічних добрив (у дозі 40 т/га) при корінному поліпшенні травостоев на малогумусних дерново-підзолистих, піщаних і супіщаних грунтах обмежує перехід радіонуклідів в лугову рослинність в 2-4 рази.

Осушені грунти доцільно відводити під кормові сівозміни. При створенні довголітніх сінокосів і пасовищ, особливо на заплаві, залужение необхідно проводити травосмесями з урахуванням рельєфу місцевості, поемности, водного режиму грунтів, біологічних особливостей рослин. На осушених торф'яниках слід віддавати перевагу наступним видам трав: люцерні жовтої, райграсу, кострецу безостому, лисохвосту луговому, мятлику луговому, мятлику болотному, їжаку збірної, канарковій траві тростниковид-ному, польовиці білої. На заплавних угіддях сінокісного використання до складу травосмесей входять:

• на вирівняних масивах і гривах центральної заплави — багаття безосте, овсяница лугова, їжака збірна, люцерна жовта, конюшина червоний;

• на осушених межгривных пониженнях — двукисточник тростниковид-ный, кострец безостий, лисохвост лугової, тимофіївка лугова, мятлик болотний, а з бобів — конюшина рожева;

• на низинах з тривалістю затоплення більше 30 днів — двукисточниктростниковидный, бекманія, мятлик болотний.

При корінному поліпшенні природних суходолів рациональнее створювати багатовкісні травостои і культурні пасовища з четырьмя-пятью циклами підбурювання за сезон. Травостои формують із злакових компонентів, переважно з кореневищних видів.

Ведення землеробства на сільськогосподарських угіддях з щільністю забруднення "*Cs більше 1480 кЪк/м і W5r більше 111 кБк/м2

Сільськогосподарські угіддя на території екологічної біди виводяться із землекористування. Проте за умови дотримання дозових нормативів працівниками (наприклад, при роботі вахтовым методом) на цих угіддях можливі обробіток багаторічних трав на насіння і вирощування технічних культур. Допускається використання кормів, одержаних на відчужених угіддях, для відгодівлі молодняка до одного року і робочої худоби. Всі роботи виконуються відповідно до НРБ-99. Обов'язковою умовою є проведення радіаційного контролю продукції.

 


<== предыдущая страница | следующая страница ==>
Старшая школа | ВЕДЕННЯ ЗЕМЛЕРОБСТВА НА СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ УГІДДЯХ З РІЗНИМ РІВНЕМ ЗАБРУДНЕННЯ ВАЖКИМИ МЕТАЛАМИ

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 200; Нарушение авторских прав




Мы поможем в написании ваших работ!
lektsiopedia.org - Лекциопедия - 2013 год. | Страница сгенерирована за: 0.003 сек.