Студопедия

Главная страница Случайная лекция


Мы поможем в написании ваших работ!

Порталы:

БиологияВойнаГеографияИнформатикаИскусствоИсторияКультураЛингвистикаМатематикаМедицинаОхрана трудаПолитикаПравоПсихологияРелигияТехникаФизикаФилософияЭкономика



Мы поможем в написании ваших работ!




ВЕДЕННЯ ЗЕМЛЕРОБСТВА НА СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ УГІДДЯХ З РІЗНИМ РІВНЕМ ЗАБРУДНЕННЯ ВАЖКИМИ МЕТАЛАМИ

Підставою для районування територій, забруднених важкими металами, є: вміст забруднювача в грунті, що перевищує ГДК (ОДК), розраховане з урахуванням різних физико-хімічних властивостей грунтів, а також накопичення важких металів в сільськогосподарських культурах.

Слід зазначити, що в порівнянні з радіонуклідами важкі метали не піддаються природному розпаду протягом певного часу, втрачаючи свої згубні властивості, а піддаються лише перерозподілу в різних природних середовищах. Тому важливими умовами землеробства в умовах забруднення грунтів важкими металами є не тільки забезпечення недоступності їх рослинним організмам, але і необхідність винесення з грунтового, водного, повітряного і рослинного середовища різними методами санації забруднених територій.


Перспективним напрямом боротьби із забрудненням є вдосконалення технологій переробки рослинної сировини, одержаної на забруднених важкими металами сільськогосподарських угіддях.

На виявлених забруднених територіях (орних і кормових масивах) з урахуванням рівня змісту забруднювачів в грунті рекомендуються наступні організаційно-господарські і агротехнічні заходи.

Допустимий рівень забруднення. На орних і кормових угіддях розміщення сільськогосподарських культур обмежується, включаючи дуже чутливі до накопичення важких металів.

Низький рівень забруднення. На орних і кормових угіддях розміщення будь-яких зонированных сільськогосподарських культур, високочутливих до накопичення важких металів, обмежується. Споживання продукції рослинництва для харчових і інших цілей не обмежується, за винятком використання для виробництва дієтичного і дитячого харчування.

Середній рівень забруднення. На орних угіддях обмежується розміщення високочутливих до важких металів сільськогосподарських культур і стримується розміщення среднечувствительных. Виключається виробництво столової зелені (салат, шпинат, кріп, лук, петрушка), овочів, ягідних культур відкритого грунту. Можливо вирощування корнеклубнеплодов, за винятком буряка. Практикується комплексне застосування вапнування, мінеральних і органічних добрив. Використовувані для харчових і продовольчих цілей сільськогосподарські культури піддаються обов'язковому контролю на зміст важких металів.

Вводяться обмеження на збір грибів і дикорослих лікарських рослин.

Високий рівень забруднення. На орних і кормових угіддях можливо розміщення стійких до важких металів кормових і технічних культур. Обмежено використовуються для продовольчих цілей слабочувствительные до важких металів сільськогосподарські культури. Обов'язковий контроль змісту важких металів в рослинній продукції. Необхідні комплексне застосування вапнування, внесення мінеральних і органічних добрив.

Дуже високий рівень забруднення. За наявності великих площ з даним рівнем забруднення слід виділяти три підрівні забруднення: сублетальний, критичний і згубний.

Сублетальний підрівень забруднення. На орних угіддях можливо розміщення стійких до важких металів кормових і технічних культур, а також культур, подальше використання яких вимагає переробки.

Рекомендуються санітарно-захисні сівозміни, проведення глибокої оранки, чизелевания на глибину 40-45 см, підвищене внесення органічних добрив і вапнування. Кормові угіддя целесообразнее використовувати під сінокосіння, чим під випас. Категорично забороняється збір грибів і дикорослих лікарських рослин.

Критичний підрівень забруднення. На орних угіддях можливо розміщення тільки стійких до важких металів технічних культур, що вимагають глибокої переробки (на спирт, масло, крохмаль і т. п.)

Рекомендуються організація санітарно-очисних сівозмін, глибока оранка для зниження загальної концентрації важких металів в орному шарі або видалення забрудненого шару грунту, а також землевание або залужение. На кормових угіддях допускається вирощування кормових культур тільки з обов'язковою подальшою переробкою. Забороняється випас худоби.

Згубний підрівень забруднення. Виключається вирощування будь-яких сільськогосподарських культур, використовуваних для господарських цілей.

Доцільна консервація орних земель з проведенням комплексу заходів по їх санації або залужению. При фитосанации доцільно розміщення рослин з високою здібністю до поглинання важких металів з грунту з метою подальшої утилізації (спалювання).

При забрудненні високонебезпечними забруднювачами (першого класу небезпеки) рекомендуються обов'язкове видалення верхнього забрудненого шару грунту і подальше землевание.

 


<== предыдущая страница | следующая страница ==>
ВЕДЕННЯ ЗЕМЛЕРОБСТВА НА СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ УГІДДЯХ З РІЗНИМ РІВНЕМ РАДІОАКТИВНОГО ЗАБРУДНЕННЯ | 

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 220; Нарушение авторских прав




Мы поможем в написании ваших работ!
lektsiopedia.org - Лекциопедия - 2013 год. | Страница сгенерирована за: 0.003 сек.