Студопедия

Главная страница Случайная лекция


Мы поможем в написании ваших работ!

Порталы:

БиологияВойнаГеографияИнформатикаИскусствоИсторияКультураЛингвистикаМатематикаМедицинаОхрана трудаПолитикаПравоПсихологияРелигияТехникаФизикаФилософияЭкономика



Мы поможем в написании ваших работ!




Тема: Відділення в наступі з ходу

Навчальна мета:

1. Удосконалювати підготовку командира відділення у вмілій організації дій відділення при наступі з ходу з бойовою стрільбою.

2. Удосконалювати бойову злагодженість відділення й одиночну виучку солдата в ході виконання бойового завдання.

3. Формувати в особового складу високі морально-бойові якості при діях в умовах, максимально наближених до бойової обстановки.

Навчальні питання:

1. Розташування відділення в зазначеному місці і маскування. Бойовий наказ і організація взаємодії. Підготовка особового складу, зброї і БМП до бою.

2. Висування до рубежу переходу в атаку, спішування, розгортання в бойовий цеп з подоланням мінно-вибухових загороджень. Атака переднього краю оборони противника. Знищення живої сили і вогневих засобів, просування вперед.

3. Наступ в глибині оборони противника. Подолання ділянки зараження, проведення спеціальної обробки.

Час: 4 години.

Керівництва: Бойовий статут Сухопутних військ, ч. III, с. 30—55; Курс стрільб зі стрілецької зброї, бойових машин і танків Сухопутних військ, изд. 1984 р., с. 26—54; Збірник нормативів по бойовій підготовці Сухопутних військ, кн. 1, изд. 1984 р., с. 10, 11, 20—23, 122, 123, 130—135.

Приблизний розрахунок кількості мішеней для бойової стрільби відділення:

Головна фігура (мішень №5) —1; грудна фігура (мішень № 6) — 5; поясна фігура (мішень №7) —2; ростова фігура (мішень №8а) —2; протитанковий гранатомет в окопі (мішень №9а)— 1; ПТУР на вогневій позиції (мішень №96) — 1; ручний кулемет (мішень № 10) — 1; кулеметна обслуга (мішень № 10а) — 1; безвіткатна гармата (мішень №11) — 1; бойова машина піхоти в окопі (мішень № 146) — 1. Всього 16 мішеней.

Заняття проводиться на матеріальній частині на тактичному навчальному полі (військовому стрільбищі) і починається безпосередньо з пункту постійної дислокації.

Перед виходом на бойову стрільбу командир взводу перевіряє склад наряду і його готовність до забезпечення бойової стрільби, наявність особового складу у відділенні, зброю і його стан, польове екіпірування, стан БМП і її озброєння, наявність боєприпасів, сигнальних і імітаційних засобів, а також іншого матеріального забезпечення заняття відповідно до раніше відданих розпоряджень.

Потім командир взводу вводить командира відділення в тактичну обстановку і на її тлі відпрацьовує вихід відділення в район проведення бойової стрільби з відпрацьовуванням дій по сигналах оповіщення, ведення спостереження, спішування і посадку особового складу на БМП і інші питання.

З прибуттям у район проведення бойової стрільби командир взводу вказує місце розташування відділення, ставить завдання командиру відділення по інженерному обладнання зазначеного місця, маскуванню, організації спостереження і охорони, а також вказує начальнику пункту боєпостачання місце розташування і час розгортання пункту боєпостачання, вручає начальнику тактичного навчального поля (військового стрільбища) виписку з наказу по частині на проведення бойової стрільби і приступає до відпрацьовування першого навчального питання.

Перше навчальне питання. Розташування відділення в зазначеному місці і маскування. Бойовий наказ і організація взаємодії. Підготовка особового складу, зброї і БМП до бою.

Переконавшись в правильності відданих командиром відділення наказів по розташуванню відділення, командир взводу викликає командира відділення на пін. узлісся гаю «Світла», де орієнтує його, вводить у тактичну обстановку і ставить бойове завдання на наступ. Особовий склад відділення в цей час під керівництвом старшого проводить інженерні роботи по обладнанню місця розташування, маскуванню і підготовці БМП і зброї до бою.

Потім командир взводу ставить задачу командиру відділення:

«Орієнтири: перший — камені,

другий — сухе дерево,

третій — тригопункт.

Противник силою до мотопіхотного відділення обороняє вис. «Огірок», його передній край проходить по рубежі курган +3, ор. 1, сарай. Перед переднім краєм — мінне поле. Вогневі засоби виявлені: виїмка в дороги, вправо 10, далі 50 — БТР в окопі; ор. 1, левее 10 — кулемет; окреме дерево, уліво 30, ближче 50 — ПТУР; ор. 2, вправо 20 — група піхоти; сарай, вправо 20, далі 100 — танк в окопі.

1 мв має завдання атакою в пішому порядку з рубежу чагарник, яр у напрямку гай «Світла», ор. 1 знищити живу силу і вогневі засоби противника на вис. «Огірок», оволодіти рубежем руїни, гай «Рідка», надалі наступати в напрямку ор. 2, ор. 3.

Рубіж спішування група дерев, міст через яр.

1 мвід атакою з ходу з рубежу яма, вишка в напрямку гай «Світла», ор. 1 знищити кулемет - ор. 1, лівіше 10 і піхоту в траншеї на ділянці дорога, окреме дерево, надалі наступати в напрямку ор. 1, ор. 2. Рубіж переходу в атаку (він же рубіж відкриття вогню) яма, вишка. Прохід у мінному полі ліворуч від пня.

Рубіж спішування — перехрестя доріг, вишка, ближче 100.

Праворуч 2 мвід з рубежу чагарник, яма атакує і знищує противника на східних схилах выс. «Огірок», надалі наступає в напрямку чагарник, зламане дерево.

Ліворуч 3 мвід з рубежу вишка, яр атакує і знищує противника на західних. схилах вис. «Огірок», надалі наступає в напрямку окремий кущ, курган +5.

Готовність до наступу 9.00 18.7.

Я наступаю за 1 мвід, мій заступник — командир 1 мвід»..

У ході постановки завдання командир взводу виявлені вогневі засоби противника позначає показом цілей 1, 3, 4.

Потім командир взводу організує взаємодію:

«Вогнева підготовка атаки 27 хв. У період вогневої підготовки атаки артилерія придушує вогневі засоби і живу силу противника у взводному опорному пункті, на передньому краї і у найближчій глибині його оборони.

Прохід для взводу в мінному полі противника буде пророблений вибуховим способом лівіше пня.

По сигналу «Стріла» взвод висувається в атаку. З виходом на півн. узлісся гаю «Світла» взвод розгортається в лінію бойових машин, а з підходом до дороги по сигналу «Земля» на рубежі група дерев, яр спішується і розгортається в бойовий порядок. Атаку противника почати з виходом на рубіж переходу в атаку — чагарник, яр. Загородження долати по проходу ліворуч від пня.

При подоланні загородження 1 мвід — направляюче, вогнем кулемета БМП забезпечити прикриття подолання загородження взводом. По проходженні проходу відділення стрімко розгортається в бойовий порядок, ведучи вогонь на ходу по вогневих засобах противника. З підходом до переднього краю на 25—30 м відділення закидає противника гранатами і рівно в «Ч» атакує передній край його оборони.

При нападі повітряного противника вогонь відкривати по моїй команді чи самостійно.

Сигнали оповіщення: про радіоактивне зараження — «Радіаційна небезпека»; про хімічному і бактеріологічному (біологічний) зараженні — «Хімічна тривога», ракета СХТ; про повітряного супротивника — «Повітря».

Сигнали управління: початок руху — «Стріла», спішування — «Земля», атака — «Буря» і сигнальний патрон зеленого вогню.

Сигнали цілевказівок — трасуючими кулями й освітлювальними патронами білого вогню в напрямку цілі».

Потім командир взводу дає вказівки по бойовому забезпеченню і мірам безпеки при проведенні бойової стрільби:

«Розвідку супротивника в ході наступу вести спостереженням. При виявленні противника доповідати і здійснювати цілевказівками трасуючими кулями, для БМП — освітлювальними патронами білого вогню.

Для ведення радіаційної і хімічної розвідки командиру 1 мвід виділити підготовленого автоматника й одержати для нього прилади радіаційної і хімічної розвідки. По сигналу оповіщення про радіоактивному, хімічному і бактеріологічному (біологічний) зараженні особовий склад надягає засобу індивідуального захисту і продовжує виконувати поставлену бойову задачу.

Магазини і сумки для гранат після прибуття відділення здати на пункт боєпостачання й одержати боєприпаси на відділення.

Боєприпаси видати особовому складу по моїй команді, заряджання зброї робити при виході на рубіж відкриття вогню, позначеного червоними прапорами.

Основний напрямок стрільби — тригопункт, бічна захисна зона праворуч — чагарник, червоний трикутник, ліворуч — яр, червоний трикутник.

По сигналах «Стій», «Припинити вогонь» (дублюються сигнальним патроном червоного вогню) негайно припинити стрільбу, розрядити зброя».

Командир відділення з’ясовує отримане завдання, оцінює обстановку, приймає рішення, віддає бойовий наказ, організує взаємодію, вказує основний напрямок стрільби і бічні захисні зони, нагадує міри безпеки і повідомляє сигнали відкриття і припинення вогню.

Потім він організує одержання боєприпасів і сигнальних засобів, перевіряє екіпірування особового складу і готовність зброї до бойової стрільби.

Командир взводу перевіряє якість відпрацьовування питань розміщення відділення в зазначеному місці, своєчасне виконання особовим складом відділення поставлених задач по інженерному обладнанню і маскуванню і контролює дії командира відділення по організації бою.

Особливу увагу командир взводу приділяє при цьому повноті і правильній віддачі командиром відділення бойового наказу, ретельної організації їм взаємодії під час бойової стрільби, знанню особовим складом мір безпеки і порядку підготовки і метання бойових гранат.

При виявленні яких-небудь недоліків у підготовці особистого складу до бойової стрільби командир взводу особисто показує (пояснює), як усунути недоліки. Наприклад, командир взводу показує, як підготувати гранату до бойового застосування, укласти її в гранатний підсумок, щоб при дії на БМП і в пішому порядку не висмикнути чеку і не втратити гранату, як діяти при метанні гранати.

Після закінчення роботи з організації наступу командир відділення доповідає командиру взводу про готовність відділення до бою.

Командир взводу, переконавшись в правильних діях командира відділення і знанні особовим складом бойової задачі і мір безпеки, дає команду на видачу боєприпасів особовому складу, перевіряє, щоб вони були рівномірно розподілені між солдатами однієї спеціальності, і переходить до відпрацьовування другого навчального питання.

Друге навчальне питання.Висування до рубежу переходу в атаку, спішування, розгортання в цеп з подоланням мінно-вибухових загороджень. Атака переднього краю оборони противника, знищення живої сили і вогневих засобів, просування вперед.

Перед початком етапу бойової стрільби командир взводу заслуховує доповіді начальника тактичного навчального полючи (військового стрільбища) і начальника очеплення про готовність ділянки бойової стрільби, мішеневого поля і очеплення, наказує підняти червоний прапор на вишці і подати сигнал «Вогонь».

У встановлений час командир взводу імітує вибух-пакетами початок вогневої підготовки атаки, ставить командиру відділення задачу на посадку особового складу на БМП і перевіряє дії відділення відповідно до нормативу по тактичній підготовці № 6.

Командир взводу займає місце в БМП, перевіряє, як особовий склад приготувався для ведення вогню з БМП, як організоване спостереження за наземним і повітряним противником, звертаючи особливу увагу на те, щоб магазини і коробки з боєприпасами не приєднувалися до зброї, і подає сигнал «Стріла», по якому командир відділення подає команду механіку-водію на початок руху.

У ході висування відділення командир взводу навчає особовий склад веденню спостереження за наземним і повітряним противником, а механіка-водія БМП — витримуванню заданої швидкості і напрямки руху.

З виходом на півн. узлісся гаю «Світла» командир взводу повідомляє командиру відділення про наліт авіації противника і перевіряє постановку їм задачі відділенню на ведення вогню по низколетящим повітряним цілям і дії особового складу відділення.

З підходом відділення до дороги командир взводу подає сигнал «Земля» і контролює дії відділення. По команді командира відділення механік-водій сповільнює рух машини, використовуючи наявні укриття, робить коротку зупинку, особовий склад вискакує з машини і розгортається в цеп. З виходом особового складу на рубіж переходу в атаку (він же рубіж відкриття вогню) командир взводу подає сигнал «Буря» (дублюється запуском сигнального патрона зеленого вогню), контролює постановку командиром відділення задачі на заряджання зброї, уточнення їм на місцевості основного напрямку стрільби і границь, за межами яких забороняється ведення вогню, переднього краю противника і розташування на ньому уже відомих вогневих засобів, потім дає сигнал на показ цілей 1 і 7.

З появою цілей командир взводу контролює дії особового складу відділення по своєчасному виявленню цілей і визначенню їхнього характеру, заслуховує доповіді про виявлених цілях командиру відділення і контролює його дії по управлінню вогнем відділення, звертаючи особливу увагу на уміння оцінити важливість виявлених цілей і правильно розподілити вогонь відділення для їхньої ураження.

З виходом до ділянки мінно-вибухових загороджень командир взводу контролює постановку командиром відділення задачі на подолання загородження по проходу, дії особового складу і БМП, дає сигнал на показ неуражених мішеней цілі 1.

Якщо противник на передньому краї відділенням не знищений (не уражені мішені, у тому числі кулемет), командир взводу затримує просування відділення на рубежі 150—200 м від переднього краю, домагається, щоб командир відділення організував знищення противника (ураження не менш двох мішеней, у тому числі кулемета), і тільки після цього надає відділенню успіх.

З підходом відділення до переднього краю командир взводу перевіряє подачу командиром відділення команди «Підготувати гранати», а з наближенням до траншеї супротивника на 25—30 м — «Гранатою вогонь». При цьому командир взводу стежить за тим, щоб окремі солдати в цепу не відставали і не вирвалися вперед, метання бойових гранат по команді виконується одночасно всіма солдатами і гранати попадали точно в траншею.

При створенні обстановки, що може привести до порушення мір безпеки, командир взводу повинний скасувати метання бойових гранат.

Після метання бойових гранат солдати по команді командира відділення стрімким кидком із дружним «ура» долають відстань до траншеї, рівно у встановлений час «Ч» вриваються на передній край противника і продовжують невпинне просування вперед.

Після атаки переднього краю противника командир взводу наказує показати ціль 2 і ціль 7 (якщо вона не була уражена).

З наближенням піхоти до цілі 2 на 150 м командир взводу убирає її і наказує показати ціль 3.

З підходом БМП до цілі 2 командир взводу закінчує показ для неї цілі 7 (якщо вона не була уражена).

З виходом відділення на рубіж зламане дерево, кар'єр командир взводу наказує показати для піхоти ціль 4, для гранатометникім ціль 5 і контролює дії командира відділення по управлінню вогнем. Якщо характер цілей буде визначений неправильно, командир взводу постановкою задачі командиру відділення домагається, щоб ціль 5 уражалася гранатометчиком.

У тому випадку, якщо цілі 4 і 5 не будуть виявлені чи відстань до них до моменту виявлення буде менш припустимого для ведення вогню, а також для рішення раптово виникаючих задач командир взводу повідомляє про ведення противником вогню у фланг відділенню і подає команду на показ резервної групи цілей одночасно з ціллю 6 і перевіряє уміння командира відділення розподіляти вогонь по цілям.

У ході наступу відділення командир взводу вчить командира відділення веденню спостереження за противником і бойовим порядком відділення, своєчасній і правильній постановці задач особовому складу по знищенню противника, використанню складок місцевості, відшуканню проміжків і відкритих флангів у противника, виходу для атаки окремих вогнищ опору у фланг і в тил. Одночасно він спостерігає за діями особового складу, як солдати й екіпаж БМП виконують команди командира відділення, доповідають про виявлених цілях і здійснюють цілевказівку, використовують місцевість і місцеві предмети для ведення вогню.

З виходом відділення на рубіж окремий кущ у дороги, млин командир взводу повідомляє про відхід противника окремими групами і застосуванні їм отруйних речовин на ділянці місцевості перед по ходу наступу і домагається прийняття командиром відділення рішення на подальше наступ в протигазах. Потім наказує показати цілі 8, перевіряє уміння солдатів вести спостереження в засобах захисту і контролює дії командира відділення в зосередженні вогню по групі противника, що відходить, з вигідного рубежу.

По досягненні відділенням рубежу припинення, вогню (струмок. Дрібний) командир взводу дає сигнал на припинення стрільби (сигнальний патрон червоного вогню), проводить частковий відбій і наказує розрядити зброю і вилучити в солдатів невитрачені боєприпаси, сам же особисто оглядає мішені для визначення результатів вогневого ураження цілей.

Перевіривши особисто розрядження зброї і здачу невитрачених боєприпасів і сигнальних засобів, командир взводу приступає до відпрацьовування наступного навчального питання.

Уточнивши при необхідності рішення командира відділення, командир взводу перевіряє організацію підготовки подолання відділенням зараженої ділянки відповідно до вимог нормативу по ЗМУ № 9. При виході з зони зараження командир взводу дає команду на показ цілі 9, розташованої в 100—150 м за ділянкою зараження, перевіряє своєчасність виявлення і доповіді про противника і заслуховує рішення командира відділення.

Якщо командир відділення прийме рішення на ураження противника вогнем з ходу і продовження подолання ділянки зараження на БМП, командир взводу додатковими вступними (про зростання вогневого впливу противника, про втрати у відділенні і т.п.) змушує командира відділення прийняти рішення на спішування і проведення атаки противника в пішому порядку.

Після виходу з зони зараження і проведення атаки противника в засобах індивідуального захисту командир взводу ставить командиру відділення задачу на проведення часткової спеціальної обробки особового складу і дегазації БМП на зах. узліссі гаю «Кругла».

Відпрацьовуючи з відділенням часткову спеціальну обробку і дегазацію БМП (Н- ЗМУ—15, 16), командир взводу особливу увагу звертає на вміле управління командиром відділення діями підлеглих, дотримання послідовності і порядку обробки і дегазації, закапування використаного дрантя, виконання обробки і дегазації у встановленим нормативом термін.

Завершивши відпрацьовування навчального питання, командир взводу приступає до розбору заняття. Розбір проводиться з всім особовим складом відділення і окремо з командиром відділення.

Повернення відділення в пункт постійної дислокації здійснюється в тактичній обстановці.

 

 

 

 

 

Схема “Бойова стрільба відділення вдень. Відділення у наступі”

 


<== предыдущая страница | следующая страница ==>
ВИСНОВОК. Особовий склад пожежно-рятувальних підрозділів ОРСЦЗ є головною силою у виконанні оперативного завдань | Эпиграф

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 1352; Нарушение авторских прав




Мы поможем в написании ваших работ!
lektsiopedia.org - Лекциопедия - 2013 год. | Страница сгенерирована за: 0.005 сек.