Студопедия

Главная страница Случайная лекция


Мы поможем в написании ваших работ!

Порталы:

БиологияВойнаГеографияИнформатикаИскусствоИсторияКультураЛингвистикаМатематикаМедицинаОхрана трудаПолитикаПравоПсихологияРелигияТехникаФизикаФилософияЭкономика



Мы поможем в написании ваших работ!




Матеріали контролю рівня засвоєння практичних вмінь і навиків

(заключний етап заняття - 15%)

 

Контрольні завдання

Задача 1.У хворого наявні клінічні ознаки: безсоння, пригніченість, дратівливість, сухість і блідість, язик сухий, яскраво-червоний, болючий, з тріщинами та гіпотрофією сосочків, лущення шкіри. Лабораторні дані: вміст у крові: вітаміну С – 30 мкмоль/л, піродиксину – 0,4 мкмоль/л, ніацину – 4 мкмоль/л; у добовій сечі: N-метилнікотинаміду – 9 мкмоль, вітаміну С – 75 мкмоль.

1. Недостатність яких вітамінів зумовили виникнення зазначених симптомів.

2. Дайте рекомендації щодо аліментарної профілактики зазначеного стану хворого.

Задача 2. Студентка 2 курсу медичного вузу, 21 рік, зріст 170 см, маса тіла 55 кг, обвід грудної клітки 81 см, обвід таза 97 см, обвід попереку 55 см, середина стегна 48 см, товщина шкіряно-жирової складки: біля низу лопатки – 1,3 см, посередині задньої поверхні плеча 1,1 см, бокової поверхні живота 2,2 см, бокової поверхні грудної клітки 1,0 см.

При огляді тіла студентки виявлені: блідість та сухість шкіри, кон’юнктиви, губ, синюшність нігтів, їх ложкоподібна форма, ломкість, загальне схуднення, зморшки на обличчі, ламкість та випадіння волосся. Відмічається наростання слабкості, зниження працездатності, швидка стомлюваність, сонливість, головні болі, відчуття оніміння кінцівок тощо.

Розрахуйте необхідні показники, складіть оцінку харчового статусу студентки, необхідні рекомендації.

 

Тема 12. Методика експертної оцінки харчових продуктів і готових страв за результатами їх лабораторного аналізу

Актуальність теми

Проведення санітарно-гігієнічної експертизи харчових продуктів спрямоване на оцінку якості і безпечності харчових продуктів, їх відповідності до вимог санітарного законодавства з метою забезпечення населення високоякісними і безпечними продуктами. Гігієнічні дослідження і оцінка (санітарно-гігієнічна експертиза) харчових продуктів рослинного і тваринного походження дозволяють встановити їхню придатність для вживання і безпечного використання у харчуванні, запобігають виникненню інфекційних, паразитарних захворювань, харчових отруєнь.

Навчальні цілі

Знати основні принципи гігієнічної експертизи харчових продуктів, органолептичні ознаки якості, свіжості, а також псування основних харчових продуктів.

Вміти проводити гігієнічну оцінку продуктів харчування, оцінити органолептичні ознаки якості харчових продуктів, визначити їхню придатність для харчування.

Базові знання, вміння та навики

Знати значення харчових речовин у харчуванні людини, рекомендовані добові потреби харчових речовин для різних груп населення, принципи раціонального харчування, перетравлювання білків, жирів, вуглеводів.

Уміти обґрунтовувати значення харчових речовин для людини (нормальна фізіологія, біохімія, загальна гігієна та екологія).

Зміст теми

Поняття про якість і безпечність харчових продуктів. Основні принципи гігієнічної експертизи харчових продуктів. Поняття про Державні стандарти на харчові продукти. Медико-біологічні вимоги до харчових продуктів. Гігієнічні вимоги до якості хліба, борошна, молока, м’яса, консервів. Показники якості й ознаки псування м’яса та м’ясних продуктів, молока та молочних продуктів, риби, овочів і фруктів, борошна, хліба, інших зернових продуктів. Захворювання, що передаються через продукти тваринного і рослинного походження. Науково-технічний прогрес та його вплив на якість продуктів харчування. Поняття про генетично-модифіковані організми і генетично-модифіковані продукти, їх вплив на здоров’я людини.

Закон України “Про безпечність та якість харчових продуктів” N 2973-VI (2973-17 ) від 03.02.2011, остання редакцiя вiд 30.05.2011).

 

Рекомендована література

Основна:

1. Бардов В.Г., Москаленко В.Ф., Омельчук С.Т., Яворовський О.П. та ін. Гігієна та екологія. – Вінниця : Нова Книга, 2006. – С.311-320.

2. Даценко І.І., Габович Р.Д. Профілактична медицина.Загальна гігієна з основами екології. –К.: Здоров'я, 2004. - С.322-358.

3. Загальна гігієна. Посібник для практичних занять /За ред. І.І. Даценко. -Львів: Світ, 2001. – С.158-173.

Додаткова:

1. Даценко І.І., Габович Р.Д. Профілактична медицина.Загальна гігієна з основами екології. –К.: Здоров'я, 1999. – С.354-393.

2. Гігієна харчування з основами нутриціології /За ред. В.І. Ципріяна. – Київ: Здоров'я. 1999. – С. 346-365.

3. Гігієна харчування з основами нутриціології /За ред. В.І. Ципріяна у 2 к. Книга 1. – Київ: Медицина. 2007. С. 327-527.

4. Медико-биологические требования и санитарные нормы качества про­до­вольственного сырья и пищевых продуктов. – М., 1990. – 186 с.

 

Завдання для самостійної роботи студентів

Контрольні питання

1. Поняття про якість та безпечність харчових продуктів, про гігієнічну експертизу харчових продуктів.

2. Поняття про продукт, що придатний для харчування без обмежень. про продукт пониженої якості, про умовно придатний продукт, про недоброякісний продукт, про “фальсифікований харчовий продукт”, про продукти-сурогати.

3. Гігієнічні вимоги до якості борошна, хліба, круп.

4. Кислотність, вологість хліба, пористість хліба: методики визначення.

5. Хвороби хліба (пліснявіння, картопляна хвороба, ураження хліба пігментоутворюючими бактеріями, крейдова хвороба).

6. Вимоги до органолептичних властивостей, густини та кислотності молока.

7. Ознаки псування і фальсифікації молока та молочних продуктів (сметани, кефіру, йогуртів тощо).

8. Принцип методу визначення у молоці соди та крохмалю.

9. Вимоги до органолептичних властивостей м’яса, хімічні методи визначення свіжості м’яса.

10. Ознаки псування м’яса і м’ясопродуктів.

11. Умови реалізації м’яса, що заражене личинками гельмінтів – трихінелами і фінами.

12. Показники якості та ознаки псування овочів та фруктів.

13. Показники якості та ознаки псування консервів (м’ясних, рибних, овочевих та інших).

14. Епідеміологічна роль продуктів тваринного та рослинного походження у виникненні інфекційних, паразитарних захворювань та харчових отруєння.


<== предыдущая страница | следующая страница ==>
Еталони відповідей | Матеріали контролю рівня засвоєння практичних вмінь та навиків

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 212; Нарушение авторских прав




Мы поможем в написании ваших работ!
lektsiopedia.org - Лекциопедия - 2013 год. | Страница сгенерирована за: 0.006 сек.