Студопедия

Главная страница Случайная лекция


Мы поможем в написании ваших работ!

Порталы:

БиологияВойнаГеографияИнформатикаИскусствоИсторияКультураЛингвистикаМатематикаМедицинаОхрана трудаПолитикаПравоПсихологияРелигияТехникаФизикаФилософияЭкономика



Мы поможем в написании ваших работ!




Загальні положення. Вибір і затвердження теми, складання плану творчої роботи

Київ-2013


 

Зміст

 

 

Загальні положення……………………………………………………… 3

Вибір і затвердження теми, складання плану творчої роботи………... 4

Вимоги до змісту та обсягу творчої роботи……………………………. 5

Правила оформлення роботи…………………………………………… 7

Захист творчої роботи…………………………………………………… 9

Додатки ………………………………………………………………….. 10

 


Загальні положення

Дані методичні рекомендації до виконання творчих робіт розроблені для учнів за фахом (з професії) “Кухар”.

Творча робота є однією з форм контролю знань, умінь і навичок учнів, є важливим етапом їх самостійної практичної діяльності у визначеній сфері та підтвердженням відповідної кваліфікації. Творча робота дозволяє учню поглибити та систематизувати свої знання, розвинути навички самостійної роботи, сформувати основи проведення наукових досліджень. Творча робота є однією із складових державного кваліфікаційного іспиту.

Виконана творча робота дозволяє державній комісії перевірити рівень опанування учнем професії, його вміння досліджувати поставлені питання та творчо підходити до вирішення конкретних завдань.

Творча робота повинна відобразити:

- глибоке знання основних понять, термінів досліджуваної теми; основних положень нормативних і законодавчих актів, що стосуються діяльності певного підприємства/установи/організації/сфери діяльності (далі - Підприємства);

- вміння аналізувати, узагальнювати, досліджувати літературні джерела та інформаційну базу даних; використовувати математичні, статистичні, облікові та інші способи обробки інформації; розробляти пропозиції щодо поліпшення роботи на Підприємстві; логічно й чітко викладати матеріал, робити висновки та узагальнення; давати ґрунтовні оцінки різним явищам і процесам; оформляти роботу згідно існуючих стандартів;

- навички відповідно до кваліфікаційних вимог (кваліфікаційна пробна робота).

В процесі виконання творчої роботи виділяють такі етапи:

Ø Вибір теми;

Ø Затвердження теми;

Ø Складання учнем плану творчої роботи, погодження з викладачем-керівником;

Ø Формування учнем інформаційної бази для виконання роботи;

Ø Написання та оформлення творчої роботи;

Ø Подання творчої роботи на рецензування;

Ø Доопрацювання творчої роботи відповідно до рекомендацій/зауважень рецензента;

Ø Виконання кваліфікаційної пробної роботи;

Ø Захист творчої роботи.

 

Вибір і затвердження теми, складання плану творчої роботи

Виконання творчої роботи починається з визначення її теми та об’єкта. Ознайомлення з тематикою творчих робіт учнями здійснюється на початку останнього семестру та початку виробничої практики. Орієнтовна тематика творчих робіт наведена в додатку А. Затвердження тем творчих робіт здійснюється у встановленому в училищі порядку.

Для виконання роботи оформлюється спеціальний бланк-завдання, у якому зазначається автор, тема і план, а також термін подання творчої роботи на рецензію. Завдання підписують керівник і учень (додаток Б).

Основні критерії вибору теми: відповідність кваліфікаційній характеристиці, актуальність, перспективність.

Учень може запропонувати іншу тему, яка має бути актуальною і відповідати тематичній спрямованості дисципліни. Для учнів, які претендують на вищий розряд, рекомендуються страви більш складного приготування або фірмові страви.

Учні пишуть творчу роботу, відображаючи особливості організації роботи на Підприємстві, на якому вони проходять виробниче навчання та практику.

Для складання плану творчої роботи учню необхідно: ознайомитися з проблемами, розв’язання яких передбачає тема роботи; самостійно опрацювати спеціальну літературу, законодавчі та нормативні документи.

Складений учнем план творчої роботи погоджується з керівником (або майстром-викладачем), який надає індивідуальні консультації під час написання творчої роботи. Орієнтовний план творчої роботи наведений в додатку В.


Вимоги до змісту та обсягу творчої роботи

Творча робота повинна мати:

- титульний аркуш;

- завдання для виконання творчої роботи;

- зміст;

- вступ;

- основну частину;

- висновки та пропозиції;

- список використаної літератури;

- додатки.

Титульний лист оформляється згідно зразка (додаток Г), в якому вказується назва навчального закладу, тема творчої роботи, спеціальність, прізвище учня, номер групи, прізвище викладача та майстра виробничого навчання, місто, рік виконання роботи.

Завдання на творчу роботу видає викладач.

Зміст представляє собою план творчої роботи згідно завдання із зазначенням відповідних сторінок, з яких починається кожний структурний елемент.

У Вступі необхідно зазначити актуальність теми, мету, зв'язок між харчуванням та культурою, здоров’ям, екологією, стан і розвиток сучасного підприємства ресторанного господарства; роль ресторанного господарства в народному господарстві; розкрити основні положення організації харчування різних верств населення, особливості харчування різних народів світу; людей; історичні довідки виникнення страв; лікувальне значення продуктів (згідно індивідуального завдання) і т.д. Текстовий обсяг вступу не повинен перевищувати трьох сторінок.

Зміст питань відповідних пунктів творчої роботи має відповідати їх назві. Теоретичні положення слід пов’язувати з практичним станом досліджуваного питання.

У першому розділі необхідно надати повну характеристику підприємства, на якому учень проходить практику:

- тип підприємства, форма його власності, місце його знаходження (адреса та в якій зоні міста), яку має потужність;

- вид підприємства за торговельно-виробничою діяльністю;

режим роботи підприємства, націночна категорія підприємства, в якій будівлі розміщено підприємство, скільки має поверхів;

- характеристика контингенту відвідувачів

- кількість торговельних залів, кількість місць в залах, опис інтер’єру, особливості меню, форми обслуговування;

- кількість виробничих приміщень, зв'язок між ними, оснащення цехів устаткуванням, інвентарем та посудом, асортимент напівфабрикатів та готових страв;

- кількість працюючих кухарів та їх розряди, режим роботи кухарів.

У другому розділі учень виконує самостійну творчу роботу з технології приготування страви згідно виданого завдання та плану виконання роботи.

Спочатку необхідно описати значення страви, скласти технологічні картки по приготуванню основної страви, соусу до неї та , при необхідності, гарніру. В цьому розділі необхідно детально описати послідовність технологічного процесу приготування страви, додати фото фрагментів приготування напівфабрикату та готової страви, соусу та гарніру; надати характеристику сировини, інгредієнтів, з яких виготовляють страву, характеристику смакових товарів (наприклад: кава, чай), (сіль і перець). розрахувати вартість страви та кількість сировини на задану кількість порцій.

У третьому розділі описати організацію робочих місць при приготуванні напівфабрикатів і готової страви згідно завдання. У вигляді таблиці вказати послідовність основних і додаткових операцій технологічного процесу,підібрати цех, устаткування, інструмент, інвентар, посуд, необхідні для приготування основної страви, соусу та гарніру. Розділ оформляється згідно зразка (додаток Д). В цьому ж розділі також необхідно описати санітарні вимоги до обробки сировини, приготування напівфабрикату та готової страви, вимоги до охорони праці при роботі на механічному та тепловому устаткуванні при приготування напівфабрикату та готової страви у відповідних цехах..

У четвертому розділі “Висновки та пропозиції” навести узагальнення за темою в цілому. На підставі проаналізованих матеріалів учнем надати конкретні пропозиції щодо удосконалення виробничого процесу даного підприємства. Формулюючи пропозиції, необхідно визначити їх конкретну доцільність для Підприємства на даний час або у майбутньому, звертаючи увагу на наслідки економічного та соціального характеру.

Список використаної літератури необхідно навести після усіх розділів творчої роботи, включаючи не лише друковані роботи, а й сайти в інтернеті.

Додатки (якщо вони є) необхідно навести в кінці творчої роботи. У додатках до творчої роботи можна включати документи Підприємства, інструкції, ілюстрації допоміжного характеру, меню, тощо, на які, за необхідності, в роботі наводяться посилання.

 

Правила оформлення роботи

Оформляти творчу роботу необхідно згідно з державним стандартом України ДСТУ 3008-95 “Документація. Звіти у сфері науки і техніки. Структура і правила оформлення”:

Ø текст творчої роботи друкують українською мовою з одного боку стандартного аркуша білого паперу формату А4 (210х297 мм), комп’ютерний набір - 14 кегль, 1,5 інтервали, шрифт Times New Roman, вирівнювання по ширині. Розмір полів на сторінках: ліве – 20 мм, праве – 15 мм, верхнє – 15 мм, нижнє – 15 мм.

Ø Ілюстративний матеріал (схеми, діаграми, графіки, малюнки) слід подавати безпосередньо після посилання на нього у тексті, де він згаданий вперше, або на наступній сторінці і позначати словом “Рисунок”, “Таблиця”, нумерувати послідовно. Номер рисунка та його назву розміщують під рисунком. Нумерацію рисунків і таблиць наводять арабськими цифрами без знака №.. Сторінки творчої роботи, на яких наведено ілюстративний матеріал, включають до загальної нумерації сторінок. “Таблиця” має включати: дані, які необхідні для вивчення певного явища; загальний та внутрішній заголовки (загальний заголовок таблиці стисло та чітко характеризує її зміст, а також період, за який наведено дані; внутрішні заголовки зазначають, які показники аналізуються у відповідних рядках і графах таблиці, в яких одиницях виміру вони наведені). Таблиці нумерують послідовно (за винятком тих, що розміщені у додатках) у межах розділу. У разі перенесення таблиці на іншу сторінку пишуть: “Продовження таблиці 1”. Кількість ілюстрацій у творчій роботі визначається її змістом і доцільністю для надання тексту зрозумілості та конкретності.

Титульну сторінку, яка є першою сторінкою творчої роботи, включають до загальної нумерації сторінок, але не нумерують. Нумерацію наступних сторінок подають арабськими цифрами, які проставляють у правому верхньому куті.

Зміст складається з усіх частин творчої роботи та номерів їх початкових сторінок. Його розміщують після титульної сторінки і нумерують як другу сторінку.

Кожна частина творчої роботи повинна мати заголовок відповідно до плану роботи. Усі розділи творчої роботи (зміст, вступ, список літератури тощо) необхідно починати з нового аркуша. Назви розділів у творчій роботі: ЗМІСТ, ВСТУП, РОЗДІЛ І, РОЗДІЛ ІІ, РОЗДІЛ ІІІ, СПИСОК ВИКОРИСТАННИХ ДЖЕРЕЛ – необхідно писати великими заглавними літерами та посередині сторінки. Назва підрозділів друкують звичайно, жирним шрифтом. Відстань між заголовком та текстом дорівнює 2-м інтервалам основного тексту.

На додатки, які містяться у творчої роботі, мають бути посилання у текстовій частині роботи. Додаток повинен мати заголовок, надрукований у верхній частині сторінки маленькими літерами з першої великої літери симетрично тексту сторінки. Посередині рядка над заголовком маленькими літерами з першої великої друкується слово “Додаток” і велика літера, що позначає додаток. Додатки слід позначати послідовно великими літерами української абетки, за винятком літер Г, Є, І, Ї, Й, О, Ч, Ь, наприклад: Додаток А, Додаток В. У разі, якщо додаток поділений на розділи та підрозділи, текст у межах кожного додатка нумерується літерою і цифрою, наприклад: А.2 – другий розділ додатка А.

Список використаних джерел слід розміщувати у такій послідовності: спочатку (у хронологічному порядку) Закони України, потім – Укази Президента України, постанови Кабінету Міністрів України, за ними – літературні джерела в абетковому порядку: монографії, підручники, посібники, брошури, журнальні та газетні статті. У кінці списку наводять іншомовні та електронні джерела інформації. Відомості про книги обов’язково містять прізвище та ініціали автора (авторів), заголовок, місце видання, видавництво, рік видання, кількість сторінок. Відомості про журнальні або газетні статті – прізвище, ініціали автора, заголовок, назву періодичного видання, серію, рік випуску, номер видання, сторінки. Слід зазначити, що назви джерел наводяться тією мовою, якою вони видані.

Список оформлюється відповідно до вимог державних стандартів:

1. ГОСТ 7.1-84. Библиографическое описание документа. Общие требования и правила к составлению.

2. ДСТУ 3582-97. Скорочення слів в українській мові у бібліографічному описі. Загальні вимоги та правила.

Приклад оформлення літературних джерел:

1. Старавойт Л.Я., Косовеко М.С., Смирнова Ж.М., Кулінарія.Київ „Генеза” 1999р.

2. Сборник рецептур блюд и кулинарных изделей для предприятий общественного питания – М. Економика 1982 – 720 с. (Министерство торговли СССР)


<== предыдущая страница | следующая страница ==>
Змістовий модуль 2. Російська література першої половини ХІХ ст | Організація робочого місця для приготування напівфабрикату та готової страви «Тюфтельки»

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 266; Нарушение авторских прав




Мы поможем в написании ваших работ!
lektsiopedia.org - Лекциопедия - 2013 год. | Страница сгенерирована за: 0.004 сек.