Студопедия

Главная страница Случайная лекция


Мы поможем в написании ваших работ!

Порталы:

БиологияВойнаГеографияИнформатикаИскусствоИсторияКультураЛингвистикаМатематикаМедицинаОхрана трудаПолитикаПравоПсихологияРелигияТехникаФизикаФилософияЭкономика



Мы поможем в написании ваших работ!




Практичні завдання. Завдання 1. Проаналізуйте визначення контролінгу та дайте змістовну характеристику кожному з них

Завдання 1. Проаналізуйте визначення контролінгу та дайте змістовну характеристику кожному з них. Вкажіть переваги, недоліки та сформулюйте найоптимальніше, на Вашу думку, визначення.

 

Автор / Джерело Визначення
Майэр Э. Контроллинг как система мышления и управления. - М.:Финансы и статистика, 1993.-С.9,88.   “Під контролінгом слід розуміти концепцію ефективного управління фірмою і забезпечення її довго-тривалого існування…” “Контролінг є сукупністю методів оперативного і стратегічного управління: обліку, планування, аналізу і контролю, що об’єднуються на якісно новому етапі розвитку ринкових відносин в єдину систему, функціонування якої підпорядковане певній меті”.
Манн Р., Майэр Э. Контроллинг для начинающих.- М.: Финансы и статистика, 1992,-с. 8, 21   “Система управління процесом досягнення кінцевих цілей і результатів діяльності фірми…, система управління прибутком підприємства”. “Контролінг – це система регулювання витрат і результатів діяльності, що допомагає в досягненні цілей підприємства, дозволяє уникнути несподіванок і своєчасно включити червоне світло, коли економіці підприємства загрожує небезпека, що вимагає вжиття заходів протидії”.
Дайле А. Практика контрол-линга: Пер. с нем. / Под ред. и с предисл. М.Л. Лукашевича, Е.Н. Тихоненковой. – М.: Финансы и статистика, 2003. – С. 1 Контролінг – це процес, який розуміють як оволодіння економічною ситуацією на підприємстві”.
Фольмут Х.Й. Инстументы контроллинга от А до Я: пер. с нем. / Под ред. и с предисл. М.Л. Лукашевича и Е.Н. Тихоненковой. – М.: Финансы и статистика, 2003. – С. 11. "Зміст будь-якої системи контролінгу полягає в її орієнтації на цілі, майбутнє і вузькі місця”.
Пушкар М.С., Пушкар Р.М. Контролінг – інформаційна підсистема стратегічного менеджменту: Монографія.- Тернопіль: Карт – Бланш, 2004, С. 26, 28   Контролінг можна визначити як систему перевірки того, наскільки успішно підприємство просувається до своєї мети. У випадку відхилень від мети приймаються коригуючі дії. Метою контролінгу є під-тримка ефективного функціонування підприємства. Контролінг є компонентом управління, він забезпечує інформацію для координації, організації і регулювання об’єктів спостереження.”
Стратегия и тактика антикризисного управления фирмой. Общ. ред. Градова А.П.: Санкт-Петербург.: Специальная литература, 1996,- С.217 “Контролінг – нова концепція ефективного управління фірмою для забезпечення її довготривалого існування на ринку”, “система забезпечення виживання підприємства на етапах стратегічного і тактичного управління”.

 

Сухарева Л.А., Петренко С.Н. Контроллинг – основа управления бизнесом.- К.: Эльга, Ника-Центр, 2002.-С.15   “Система контролінгу є синтезом елементів обліку, аналізу, контролю, планування, реалізація яких забезпечує вироблення альтернативних підходів при здійсненні оперативного і стратегічного управління процесом досягнення кінцевих цілей і результатів діяльності підприємства”.
Контроллинг в бизнесе. Методологические и практические основы построения контроллинга в организациях / А.М.Карминский, Н.И.Оленев, А.П.Примак, С.Г.Фалько.-М.: Финансы и статистика, 2002.- С. 7 Кармінський О.М. розглядає контролінг як концепцію системного управління організацією. “В основі цієї нової концепції лежить прагнення забезпечити успішне функціонування організаційної системи (підприємства, торгової фірми, банку) в довготривалій перспективі”.
Контроллинг как инструмент управления предприятием / Е.А.Ананькина, С.В.Данилочкин, Н.Г.Данилочкина и др.; Под ред. Н.Г.Данилочкиной. – М.: ЮНИТИ-ДАНА, 2003. – С.6. “Контролінг – нове явище в теорії і практиці сучасного управління, що виникло на стику економічного аналізу, планування, управлінського обліку і менеджменту. Контролінг переводить управління підприємством на якісно новий рівень, інтегруючи, координуючи і направляючи діяльність різних служб і підрозділів підприємства на досягнення оперативних і стратегічних цілей”.
Анискин Ю.П. Планирование и контроллинг– М.: «Омега-Л», 2007. – С.141 “Контролінг – управління майбутнім для забезпечення тривалого і ефективного функціонування підприємства і його структурних одиниць”.
Стратегия и тактика антикризисного управления фирмой. Общ. ред. Градова А.П. – Санкт-Петербург: Спец. л-ра, 1996. – С. 217 “Контролінг – це нова концепція ефективного управління фірмою, яка створюється для відстеження ситуації в зовнішньому та внутрішньому середовищі підприємства з метою забезпечення його довготривалого існування”.
Хан Д. Планирование и контроль:концепция контроллинга. Пер. с нем. / Под ред. и с предисл. А.А.Турчака, Л.В. Головача, М.Л.Лукашевича. – М.: Финансы и статистика, 1997. “Контролінг – автоматизована система управління управлінням, що ґрунтується на трьох компонентах: економічный системі, управлінні, інформаційній системі”.
Менеджмент для магистров: Учеб. пособие / Под ред. Епифанова А.А., Козьменко С.Н. – Сумі: ИТД “Университетская книга”, 2003. – С.374 “Контролінг – нове явище в теорії і практиці сучасного управління, що виник на стику менеджменту, економічного аналізу, планування і управлінського обліку. Це функціонально відособлений напрямок економічної роботи на підприємстві, пов’язаний із реалізацією фінансово-економічної коментуючої функції менеджменту для прийняття оперативних і стратегічниї управлінських рішень”.

 

 
 
 

Завдання 2. Охарактеризуйте основні управлінські функції як види діяльності.

 

  Функція   Характеристика функції
Планування  
Організація діяльності  
Мотивація    
Контроль  

 

Завдання 3. Визначити основні відмінності між системою обліку і контролінгу за наведеними у таблиці критеріями.

 

Показники системи Облік Контролінг
Обов’язковість ведення Ведення фінансового обліку передбачено Законом України “Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні”  
Цілі Складання фінансових документів для зовнішніх користувачів. Як тільки фінансова звітність складена – ціль вважається досягнутою.  
Користувачі інформації Зовнішні  
Свобода вибору Базується на загальноприйнятих принципах, що регулюють запис, оцінку і передачу фінансової інформації, тобто централізований.  
Точність інформації Достатньо точна, незначні відхилення у відображенні даних. Інформація підлягає перевірці і оцінці надійності.  
Часовий аспект Дані фінансового обліку носять історичний характер, здійснюється оцінка минулого періоду, в якому вже нічого змінити не можна.  
Ступінь відкритості інформації Є відкритою, публічною і в ряді випадків завіряється незалежними аудиторами.  
Форма подачі інформації Передбачені законодавством форми звітності.  

       
   
 
 
 
 

Завдання 4. Відобразити організаційну модель структурних елементів контролінгу.


 
 

Завдання 5. Відобразити взаємозв’язок між підсистемами менеджменту і підсистемами обліку. Охарактеризувати властивості підсистем обліку залежно від періоду відстеження.

                   
     
 
     
 
   
 
     
 
     
 
     


Рекомендована література

1. Анискин Ю.П. Планирование и контроллинг. – М.: «Омега-Л», 2007. – С. 137-149.

2. Контроллинг в бизнесе. Методические и практические основы построения контроллинга в организациях / А.М.Карминский, Н.И.Оленев, А.Г. Примак, С.Г.Фалько. – М.: Финансы и статистика, 1998. – С. 7-19, 103-123.

3. Контроллинг как инструмент управления предприятием / Е.А.Ананькина, С.В.Данилочкин, Н.Г.Данилочкина и др. / Под ред. Н.Г.Данилочкиной. – М.: ЮНИТИ-ДАНА, 2003. – С. 6-21

4. Сухарева Л.А., Петренко С.Н. Контроллинг – основа управления бизнесом. – К.: Ника-Центр, Эльга, 2002. – С. 5-38

5. Пушкар М.С., Пушкар Р.М. Контролінг – інформаційна підсистема стратегічного менеджменту: Монографія. – Тернопіль: Карт-бланш, 2004. – С.12-136


<== предыдущая страница | следующая страница ==>
 | Характеристика ситуації

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 184; Нарушение авторских прав




Мы поможем в написании ваших работ!
lektsiopedia.org - Лекциопедия - 2013 год. | Страница сгенерирована за: 0.003 сек.