Студопедия

Главная страница Случайная лекция


Мы поможем в написании ваших работ!

Порталы:

БиологияВойнаГеографияИнформатикаИскусствоИсторияКультураЛингвистикаМатематикаМедицинаОхрана трудаПолитикаПравоПсихологияРелигияТехникаФизикаФилософияЭкономика



Мы поможем в написании ваших работ!




Характеристика ситуації

 

Підприємство “Львівмікроприлад” наприкінці 80-х років було одним із найпотужніших державних підприємств у галузі приладобудування, що забезпечувало в основному потреби підприємств військово-промислового комплексу.

Кількість працюючих становила понад 6 тис. осіб. Щорічно підприємство випускало 700 тис. електровимірювальних приладів 20 видів номенклатури. Його споживачами крім підприємств військово-промислового комплексу були підприємства інших галузей економіки. Діяльність “Львівмікроприладу” характеризувалась стабільністю у відносинах із постачальниками і споживачами кінцевої продукції. Основні фінансові показники мали тенденцію до зростання, розширювалась виробнича сфера та обновлювалась технологічна база виробництва.

У 1992 році підприємство охопила криза: обсяги виробництва знизились майже у 50 разів, було скорочено понад 25% працівників (в основному інженерно-конструкторський персонал), багато висококваліфікованих працівників звільнились за власним бажанням і перейшли на інші підприємства. З тризмінного режиму роботи основних цехів перейшли на дво- , а згодом і на однозмінний. Багатьом працівникам було надано неоплачувану відпустку. Суттєво знизились основні фінансово-економічні показники діяльності. Підприємство втратило більшу частину постачальників комплектуючих та своїх споживачів із країн СНД. Експорт продукції був утруднений через її невідповідність міжнародним стандартам. У той же час вітчизняний ринок наповнився аналогічною продукцією закордонного виробництва, яка вигідно відрізнялася за ціною і якістю. У зв’язку з цим підприємство “Львівмікроприлад” почало освоювати електротехнічну продукцію побутового призначення, але вона також не знайшла ринків збуту, оскільки не була конкурентоспроможною порівняно з імпортними товарами.

У 1995 році завод було перетворено на відкрите акціонерне товариство, акції якого належали: державі – 78,5%, 16-ти юридичним особам – 7,5%, 1520-ти фізичним особам (працівникам заводу) – 14%. Державні корпоративні права на управління акціями ВАТ “Львівмікроприлад” терміном на 10 років було передано обласній адміністрації. Проте такі суттєві зміни не принесли бажаних результатів. Фінансово-економічні показники діяльності ВАТ і в подальші роки продовжували погіршуватись. Кількість працівників скорочувалась, а майже 1,5 тис. осіб перебувало у відпустці за власний рахунок. Рівень зношеності основних засобів досяг критичної межі, а кредиторська заборгованість становила 5 млн. грн. За оцінками експертів внаслідок реалізації частини основних засобів можна було отримати 4 млн. грн.

За підрахунками експертів на модернізацію технології виробництва потрібно було 350 млн. доларів. Проте спроби віднайти інвесторів, які б погодились на такі капіталовкладення виявились безрезультатними. Переговори з потенційними інвесторами закінчувались відразу ж після ознайомлення з підприємством. Щодо іноземних інвесторів, то їх відлякував несприятливий інвестиційний клімат в Україні.

З 2001 року розпочалося поступове економічне зростання. Підприємство отримало замовлення на продукцію приладоелектронного призначення, з”явилась можливість прийнятного рівня кредитування та прямих інвестицій у заміну технологічного обладнання. Разом з тим на ринку з’явились нові конкуренти, перевагою яких була можливість отримання більш дешевих комплектуючих і матеріалів від закордонних постачальників.

Завдання:

1. Проаналізуйте ситуацію та визначте динаміку змін у діяльності ВАТ “Львівмікроприлад”.

2. Сформулюйте перелік факторів зовнішнього і внутрішнього середовища підприємства, що вплинули і можуть вплинути у майбутньому на його діяльність.

3. Поділіть зовнішнє середовище на дві частини: прямого і опосередкованого впливу. В кожній частині виділіть сукупність компонентів та факторів, що впливають на результати діяльності підприємства і складіть відповідні ряди їх пріоритетності.

4. Визначте перелік загроз, які можна очікувати від зовнішнього середовища в розрізі складових прямого і опосередкованого впливу.

5. Визначте перелік можливостей зовнішнього середовища і фактори, що позитивно чи негативно впливають на них.

6. Встановіть сильні і слабкі сторони підприємства і зазначте фактори, що сприяють їх формуванню.

 

Порядок виконання ситуаційного завдання:

 

1. Уважно ознайомтесь із викладом ситуації.

2. Проведіть класифікацію середовища ВАТ “Лівівмікроприлад”.

3. Встановіть етапи функціонування підприємства в хронологічному порядку.

4. Визначте компоненти, які входять у середовище прямого і опосередкованого впливу та конкретні фактори, що впливають на діяльність підприємства.

5. Побудуйте ряди пріоритетності факторів у розрізі компонентів прямого і опосередкованого впливу середовища.

6. Виходячи з описаної ситуації, визначте перелік загроз зовнішнього характеру і встановіть, які фактори спричинили їх виникнення.

7. Визначте перелік можливостей, їх привабливість і реальність реалізації.

8. Опишіть слабкі сторони підприємства (в минулому і сьогодні), а також об’єктивні та суб’єктивні причини їх появи.

9. З’ясуйте сильні сторони ВАТ “Львівмікпроприлад” і фактори, що сприяють їх становленню.

 

Рекомендується врахувати:

1. Структуру зовнішнього середовища підприємства.

2. Призначення і зміст аналізу зовнішнього та внутрішнього середовища.

3. Структуру середовища безпосереднього впливу.

4. Порядок проведення аналізу загальної ситуації в галузі і перелік основних показників.

5. Зміст аналізу конкурентів та модель п’яти сил конкуренції за Портером.

6. Зміст аналізу постачальників підприємства та споживачів його продукції.

 

Рекомендована література

1. Анискин Ю.П. Планирование и контроллинг. – М.: «Омега-Л», 2007. – С. 232-238

2. Дайле А. Практика контроллинга: Пер. с нем. / Под ред. и с предисл. М.Л.Лукашевича, Е.Н.Тихоненковой. – М.: Финансы и статистика, 2003. – С. 184-246

3. Контроллинг в бизнесе. Методические и практические основы построения контроллинга в организациях / А.М.Карминский, Н.И.Оленев, А.Г. Примак, С.Г.Фалько. – М.: Финансы и статистика, 1998. – С. 83-89

4. Контроллинг как инструмент управления предприятием / Е.А.Ананькина, С.В.Данилочкин, Н.Г.Данилочкина и др. / Под ред. Н.Г.Данилочкиной. – М.: ЮНИТИ-ДАНА, 2003. – С. –86-89, 227-243

5. Пушкар М.С., Пушкар Р.М. Контролінг – інформаційна підсистема стратегічного менеджменту: Монографія. – Тернопіль: Карт-бланш, 2004. – С.137-222


<== предыдущая страница | следующая страница ==>
Практичні завдання. Завдання 1. Проаналізуйте визначення контролінгу та дайте змістовну характеристику кожному з них | Практичні завдання

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 292; Нарушение авторских прав




Мы поможем в написании ваших работ!
lektsiopedia.org - Лекциопедия - 2013 год. | Страница сгенерирована за: 0.003 сек.