Студопедия

Главная страница Случайная лекция


Мы поможем в написании ваших работ!

Порталы:

БиологияВойнаГеографияИнформатикаИскусствоИсторияКультураЛингвистикаМатематикаМедицинаОхрана трудаПолитикаПравоПсихологияРелигияТехникаФизикаФилософияЭкономика



Мы поможем в написании ваших работ!




Практичні завдання. Завдання 1. Службі контролінгу підприємства необхідно оцінити інноваційний проект, пов’язаний із придбанням нової технологічної лінії вартістю 1000 тис

Завдання 1. Службі контролінгу підприємства необхідно оцінити інноваційний проект, пов’язаний із придбанням нової технологічної лінії вартістю 1000 тис. грн. і терміном експлуатації 5 років.

Знос нараховується рівними частками протягом п’яти років, тобто 20% у рік. Ліквідаційна вартість дорівнює витратам з демонтажу устаткування і включається у поточні витрати. Ставка податку на прибуток 25% (інші податки не розглядаються).

Для інвестування передбачається залучити кредит 400 тис. грн. на два роки під 40% річних і власні засоби в розмірі 600 тис. грн. У перший рік повертається кредит у сумі 220 тис. грн., у другий – 180 тис. грн. з відповідними процентами. Інші дані, необхідні для розрахунку, наведені в таблиці.

Показники, тис. грн. Роки
1-й 2-й 3-й 4-й 5-й
Дохід від реалізації 842,8 698,9
Поточні витрати
Знос          
Сума кредиту і відсотки          
Оподатковуваний прибуток          
Чистий прибуток          
Чисті грошові потоки (дохід)          
Дисконтовані грошові потоки          
Коефіцієнт дисконтування 1/1,2 1/1,44 1/1,73 1/1,07 1/1,49

 

Необхідно розрахувати:

1. ЧТВ проекту

 

 

 

2. Термін окупності проекту

 

 

 

3. Внутрішню норму прибутковості

 

 

 

За результатами аналізу зробити висновок щодо доцільності інноваційного проекту.

 

 
 

 

Методичні рекомендації:

1. В оподатковуваний прибуток включити дохід від реалізації за мінусом поточних витрат, зносу устаткування, суми кредиту і сплачуваних процентів.

2. Чистий грошовий потік визначається як сума зносу і чистого прибутку

3. При розрахунку дисконтованих грошових потоків слід виходити з 20% ставки за альтернативними банківськими вкладеннями. Потрібно враховувати тільки власні вкладення, тому що витрати з обслуговування боргу враховуються у витратах відповідного періоду (якщо розглядати увесь мобілізований на придбання нової технологічної лінії капітал, то вийде подвійний рахунок).

4. Для визначення внутрішньої норми прибутку використати дві пробні ставки дисконтування d 1 = 25%, d 2 = 26%.

 

Завдання 2. З метою ефективного управління дебіторською заборгованістю прорахувати витрати, пов’язані з пом’якшенням умов платежів (термінів оплати за продукцію) та приріст прибутку за рахунок збільшення виручки від реалізації продукції (внаслідок розширення обсягу реалізації).

Підприємство щорічно продає на умовах послідуючої оплати 600 тис. од. продукції за ціною 100 грн. Собівартість 1-ці продукції – 75 грн. Середній період погашення дебіторської заборгованості – 25 днів. Середня норма прибутку на капітал – 20%

Якщо період погашення платежів дебіторами збільшити до 45 днів, то прогнозується ріст обсягу реалізації на 15%. При цьому сума безнадійних боргів зросте на 100 тис. грн. Визначити, чи варто йти на лібералізацію умов платежів.

 

 
 
 
 
 
 

 

Завдання 3. Фірми “Ескорт” та “Юрена” мають однакову економічну рентабельність усього капіталу, яка складає 20%. Відрізняються фірми структурою джерел фінансування: у фірми “Ескорт” у пасивах 1 млн. грн. власного капіталу і немає позичених коштів; у фірми “Юрена” є 500 тис. грн. власного капіталу і 500 тис. грн. позиченого. Балансовий прибуток (плюс проценти за кредит) в обох фірмах однаковий – 200 тис. грн. Плата за позичений капітал – 15%.

Розрахувати рентабельність власного капіталу, ефект фінансового левериджу для обох фірм і на основі цього обґрунтувати доцільність використання позик.

 

 
 
 
 
 
 

Завдання 4. Визначити коефіцієнт оборотності матеріальних складських запасів, якщо у звітному періоді було придбано сировини і матеріалів на суму 100 тис. грн. , а середній обсяг складських запасів складає 80 тис. грн.

 

 
 
 
 
 
 

 

Завдання 5. При вивченні можливостей одночасної реалізації декількох інвестиційних проектів контролеру необхідно оцінити співвідношення фінансових показників.

Фірма має власні кошти в сумі 1000 тис. грн. і може за ці кошти реалізувати проект А або Б із прогнозованим річним доходом відповідно 400 тис. грн. і 300 тис. грн.

Банк готовий кредитувати обидва проекти по 500 тис. грн. кожний з 10% -м рівнем річних.

Розрахувати загальну рентабельність усіх інвестицій, процент банку, дохід після виплати проценту банку та чисту рентабельність усіх інвестицій.

Якими будуть дії контролера при відмові банку в кредитуванні проектів? Чи варто залучати позики для реалізації обох проектів?

 

 
 
 
 
 
 
 

 

Рекомендована література

1. Контроллинг в бизнесе. Методические и практические основы построения контроллинга в организациях / А.М.Карминский, Н.И.Оленев, А.Г. Примак, С.Г.Фалько. – М.: Финансы и статистика, 1998. – С. 65-72, 83-89.

2. Контроллинг как инструмент управления предприятием / Е.А.Ананькина, С.В.Данилочкин, Н.Г.Данилочкина и др. / Под ред. Н.Г.Данилочкиной. – М.: ЮНИТИ-ДАНА, 2003. – С. –192-203.

3. Петренко С.Н. Контроллинг / Учебное пособие. – К.: Ника-Центр, Эльга, 2003. – С. 252-262.

4. Пушкар М.С., Пушкар Р.М. Контролінг – інформаційна підсистема стратегічного менеджменту: Монографія. – Тернопіль: Карт-бланш, 2004. – С.297-303, 312-332.

 


<== предыдущая страница | следующая страница ==>
Практичні та ситуаційні завдання | Практичне завдання

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 139; Нарушение авторских прав




Мы поможем в написании ваших работ!
lektsiopedia.org - Лекциопедия - 2013 год. | Страница сгенерирована за: 0.003 сек.