Студопедия

Главная страница Случайная лекция


Мы поможем в написании ваших работ!

Порталы:

БиологияВойнаГеографияИнформатикаИскусствоИсторияКультураЛингвистикаМатематикаМедицинаОхрана трудаПолитикаПравоПсихологияРелигияТехникаФизикаФилософияЭкономика



Мы поможем в написании ваших работ!




Практичні та ситуаційні завдання

 

Завдання 1. Видавнича фірма планує почати випуск нового щомісячного журналу для жінок “Ольга”. Прогнозна ціна реалізації журналу 10 грн. Тираж 500 000 примірників на місяць, але ймовірно, що обсяг фактичних продажів відрізнятиметься від прогнозних.

Розглядають два методи друку журналу, жоден з яких не потребує додаткових інвестицій. Нижче наведено витрати для кожного методу друку, а також витрати на додаткові заходи з маркетингу та збуту, пов’язані з реалізацією нового журналу.

 

  1 метод друку 2 метод друку
Змінні витрати на 1 примірник, грн. 7,50 7,00
Постійні витрати за місяць, грн. 80 000 120 000

 

Вважають, що сума постійної складової напівзмінних витрат залишається незмінною для усього наведеного діапазону обсягу виробництва.

Потрібно врахувати те, що в даний час фірма уже видає і реалізує журнал “Медея” за тематикою близький до журналу “Ольга”, а тому очікується, що обсяг реалізації журналу “Медея” знизиться.

Згідно з оцінкою спеціалістів, на кожні продані 10 примірників журналу “Ольга” обсяг реалізації журналу “Медея” скоротиться на 1 примірник.

Дані про витрати та обсяг реалізації журналу “Медея”:

 

Обсяг реалізації 32 000 примірників на місяць
Ціна 8,50 грн.
Змінні витрати на 1 примірник 5,50 грн.
Постійні витрати за місяць 80 000 грн.

 

1. Розрахувати для обох методів друку фінансовий результат від реалізації нового журналу “Ольга” на кожен з обсягів видання: 40000; 50000; 60000 примірників. Визначити, який із методів при якому тиражі забезпечить найбільший приріст прибутку.

2. Розрахувати для кожного методу друку, як міг би скоротитися обсяг реалізації кожного журналу порівняно з очікуваними 50000 примірниками на місяць, перш ніж фірма буде отримувати додатковий прибуток від видання нового журналу.

Розрахунок оформити в таблицях.

 

Журнал “Медея”

   
Виручка  
Змінні витрати  
Маржинальний дохід  
Постійні витрати  
Прибуток  

 

1 метод друку журналу “Ольга”

       
Виручка      
Змінні витрати      
Маржинальний дохід      
Постійні витрати      
Прибуток      

 

2 метод друку журналу “Ольга”

       
Виручка      
Змінні витрати      
Маржинальний дохід      
Постійні витрати      
Прибуток      

 

Висновок:

 
 
 

 

Завдання 2. Фірма “Азимут” планує виготовляти туристичні намети. Для цього їй необхідно збудувати завод. Розглядаються такі альтернативи:

1. Будувати великий завод.

2. Будувати малий завод.

3. Нічого не будувати.

При цьому ринок може бути сприятливим і несприятливим.

На основі рівноймовірного критерію необхідно визначити, яке із запропонованих рішень буде оптимальним для фірми в умовах невизначеності. Очікуваний прибуток (збиток) для кожної альтернативи наведений у таблиці.

 

Альтернативи Сприятливий ринок, грн. Несприятливий ринок, грн. Рівноймовірне значення, грн.
Будувати великий завод -170000  
Будувати малий завод -10000  
Нічого не будувати - -  

 

Висновок:

 

 
 
 

 

Методичні рекомендації:

В умовах невизначеності рішення можу бути прийняте на основі так званого рівноймовірного критерію, за яким вибирається альтернатива з найвищим середнім виходом (результатом). Тобто спочатку розраховується середній вихід для кожної альтернативи. Для цього сума усіх виходів ділиться на кількість виходів. Потім вибирається альтернатива з максимальним значенням.

 

Завдання 3. Менеджер фірми повинен прийняти рішення в умовах ризику щодо будівництва заводу. Розглядаються три альтернативи: будувати великий завод, малий завод або не будувати нічого.

Ймовірність сприятливого і несприятливого ринку 50:50, тобто кожен стан має шанс 0,5 : 0,5.

Великий завод при сприятливому ринку дасть віддачу 100 000 грн., при несприятливому збитки 90 000 грн.

Малий завод при сприятливому ринку дасть віддачу 50 000 грн., при несприятливому ринку збитки складуть 10 000 грн.

Контролеру фірми потрібно розглянути кожну альтернативу і обгрунтувати, на який ризик можна піти у даній ситуації.

Побудувати дерево рішень.

 

Методичні рекомендації:

Прийняття рішення в умовах ризику базується на ймовірному підході. Тобто аналізуються різні стани ринку (сприятливий – несприятливий) і кожен стан має задану ймовірність (від 0 до 1). Для кожної альтернативи визначають очікувану грошову віддачу (ОГВ) як суму можливих віддач, помножену на ймовірність появи віддачі. Це число є очікуваною цінністю чи середньою віддачею кожної альтернативи. Рішення приймається на користь альтернативи з найвищим значенням ОГВ.

 
 

Дерево рішень – це графічний метод подання управлінського рішення і можливих його наслідків. У даному прикладі дерево рішень має три гілки (будувати великий завод, малий завод, нічого не будувати). Кожна гілка розгалужується на 2 стани ринку (сприятливий, несприятливий).

Завдання 4. Фірми “Родос” та “Арго” конкурують на ринку спортивних товарів (спеціалізація – тенісні м’ячі). На основі наведених даних побудувати матрицю БКГ, обґрунтувати, до якої продуктової групи належить кожна фірма та запропонувати для неї ринкову стратегію.

Визначити загальний рівень рентабельності (норму прибутку) фірм.

 

Фірма “Родос” Фірма “Арго”
Ринкова частка – 35% галузевої Ринкова частка – 8% галузевої
Річний обсяг продаж – 635 тис. шт. Річний обсяг продаж – 300 тис. шт.
За рік реалізовано продукції – 900 тис. грн. За рік реалізовано продукції – 500 тис. грн.
Собівартість виробництва – 600 тис. грн. Собівартість виробництва – 400 тис. грн.
Залишки нереалізованої продукції – 165 тис. шт. Залишки нереалізованої продукції – 170 тис. шт.

 

 
 

 
 

Завдання 5. Фірма розглядає питання про те, чи варто їй вкласти 360 тис. грн. в проект, грошові потоки за яким у перший рік 200 тис. грн., в другий рік – 160 тис. грн. і в третій рік – 120 тис. грн. Банківські проценти на капітал складають 10%. Іншими словами, фірмі потрібна дохідність інвестицій мінімум 10%. Чи варто вкладати кошти у цей проект? Для обґрунтування відповіді необхідно підрахувати чисту теперішню вартість проекту за допомогою методу дисконтування грошових надходжень.

Розрахунки оформити в таблиці.

 

Рік Грошові потоки, тис. грн. Коефіцієнт дисконтування Поточна вартість, тис. грн.
     
     
     
     
       

 

ЧТВ =

Висновок:

 

 
 
 

 

Завдання 6. Фірма передбачає капітальні вкладення в сумі 500 тис. грн. Очікуваний річний грошовий потік – 120 тис. грн. протягом 6 років. Вартість капіталу дорівнює 15%. Чи вигідний цей проект? Чи забезпечить він необхідну віддачу капіталу?

Розрахунки оформити в таблиці.

 

Рік Грошові потоки, тис. грн. Коефіцієнт дисконтування Поточна вартість, тис. грн.
     
     
     
     
     
     
       

 

ЧТВ =

Висновок:

 
 

Завдання 7. Передбачаються інвестиції в проект в сумі 400 тис. грн. Очікувані річні грошові потоки 100 тис. грн. Процент на капітал в банку дорівнює 10%. Чи вигідний цей проект, якщо його тривалість:

1) 5 років;

2) 8 років

Поточна вартість 1 грн. при r= 0,10.

 

Рік 1-й 2-й 3-й 4-й 5-й 6-й 7-й 8-й
Коефіцієнт дисконтування                
Наростаюча сума коефіцієнтів                

 

Визначити ЧТВ при різній тривалості проекту.

 

Рік Грошові потоки, тис. грн. Коефіцієнт дисконтування Поточна вартість, тис. грн. ЧТВ, тис. грн.
       
1-5        
1-6        
1-7        
1-8        

 

Висновок:

 

 

 

Завдання 8. Компанія вирішує, чи варто їй вкладати кошти в устаткування, вартість якого 3,5 млн. грн. Це дозволить збільшити обсяг реалізації на 6 млн. грн. протягом 2 років. Витрати складуть 3 млн. грн. Реальна ставка доходу – 10%, індекс інфляції – 50% за рік. У випадку реалізації проекту ціни на продукцію зростуть лише на 30%, а витрати – на 60% за рік.

Грошова ставка доходу =

Визначити виручку, витрати і дохід:

 

1-й рік Виручка  
  Витрати  
  Дохід  
2-й рік Виручка  
  Витрати  
  Дохід  

 

Визначити ЧТВ проекту:

 

Рік Грошові потоки, тис. грн. Коефіцієнт дисконтування Поточна вартість, тис. грн.
     
     
     
       

 

Висновок:

 

 
 

 

Завдання 9. На основі наведених даних оцінити альтернативні інвестиційні проекти за ЧТВ та рівнем рентабельності. Якому методу оцінки, на Вашу думку, слід віддати перевагу? Відповідь обґрунтувати.

 

Проект Інвестиції, тис. грн. Грошові потоки протягом 5 років, тис. грн. ЧТВ з розрахунку 10% річних, тис. грн. Індекс рентабельності
А    
В    
С    

Висновок:

 
 
 

 

Завдання 10. Підприємство планує здійснити фінансові вкладення у державні облігації зі строком погашення 2 роки. Номінальна вартість пакета облігацій – 100 тис. грн. Облігації можна придбати з дисконтом у 10%,фіксована ставка процента за облігаціями становить 12 % річних до номіналу зі щоквартальною виплатою доходів. Обсяг фінансових інвестицій дорівнює 90 000 тис. грн; комісійна винагорода фінансового посередника за придбання та зберігання облігацій - 0,5 % їх номінальної вартості (сплачується одночасно з придбанням облігацій). Як альтернатива - підприємство може вкласти зазначену суму коштів у банківський депозит з процентною ставкою 20 % річних (або 5 % за квартал) із щоквартальним нарахуванням доходів.

Провести оцінку доцільності інвестиційних вкладень в облігації. розрахунки теперішньої вартості майбутніх доходів від здійснення інвестицій.

Розрахунки оформити в таблиці.

 

Період, (квартал) Грошовий потік від фінансових інвестицій Коефіцієнт дисконтування Теперішня вартість очікуваних доходів
1-й      
2-й      
3-й      
4-й      
5-й      
6-й      
7-й      
8-й      
Загальна теперішня вартість майбутніх грошових надходжень від здійснення інвестицій в облігації  
Загальна собівартість інвестиції  
Вартість інвестиції  

Висновок:

 

 

 

Завдання 11. Підприємство планує здійснити фінансові інвестиції у державні облігації за тими самими умовами, що і в завданні 10.

Оцінити фінансові інвестиції за внутрішньою нормою прибутковості. Для розрахунку внутрішньої норми прибутку використати дві пробні ставки дисконтування: 20 і 16 % річних або, відповідно, 5 та 4 % квартальних: d1= 5 %; d2= 4 %.

 

Період, квартал Грошовий потік від фінансових інвестицій Ставка дисконтування d1= 5 %; Теперішня вартість очікуваних доходів при d1= 5 %; Ставка дисконтування d2= 4 %. Теперішня вартість очікуваних доходів при d2= 4 %.
1-й          
2-й          
3-й          
4-й          
5-й          
6-й          
7-й          
8-й          
Загальна теперішня вартість майбутніх грошових надходжень від здійснення інвестицій в облігації      
Загальна собівартість інвестиції      
Вартість інвестиції      

Внутрішня норма прибутку =

Висновок:

 
 
 

 

Ситуаційне завдання 1

 

Багатовікові традиції ВАТ “Львівський пивзавод” відіграли позитивну роль у формуванні його іміджу. Проте, у 90-і роки минулого століття підприємство потрапило у скрутне становище. На ринку пива з’явилась велика кількість конкурентів, які за обсягами випуску пива, його якістю, асортиментною різноманітністю почали завойовувати ринок. До таких конкурентів відносяться ЗАТ “Оболонь”, компанія Sun Interbrew Ukraine (SIU) з торговими марками “Рогань”, “Чернігівське”, “Янтар”, “Гетьман” “Taller”, “Stella Artois”. На ринку діє також корпорація Baltic Beverage Holdinge (BBH) з торговими марками “Славутич” та “Tuborg”.

Боротьба власними силами з такими лідерами пива на вітчизняному ринку була для Львівського пивзаводу малоперспективною і могла привести підприємство до банкрутства. Тому після тривалих переговорів ВАТ “Львівський пивзовод” уклав договір з корпорацією ВВН і отримав право на торгову марку “Львівське”. Дане рішення вимагало суттєвої реорганізації діяльності ВАТ “Львівський пивзавод”. Була проведена реструктуризація організаційної структури підприємства, оновлено технологічне обладнання за рахунок реалізації інвестиційних проектів корпорації ВВН, розширено ринки збуту продукції на усі регіони України та за рахунок експорту продукції в Росію, Білорусь, Грузію, Польщу, Італію, Велику Британію та Канаду.

За останні чотири роки основна частина прибутків (60-70%) спрямовувалась на збільшення обсягів виробництва, впровадження нової технології розливу пива у пляшки та кети, розширення асортименту продукції. Значна увага приділялась маркетинговій діяльності (рекламі, розширенню каналів збуту та частки ринку) та оптимізації структури собівартості продукції.

Проте, незважаючи на позитивні зміни, сьогодні бізнесова діяльність ВАТ “Львівський пивзавод” все більше ускладнюється. Це пов’язано із загостренням конкурентної боротьби як між підприємствами, що входять у компанію ВВН, так і підприємствами компанії SIU, а також фірмами-імпортерами, які самостійно не займаються виробництвом, а лише здійснюють імпорт і торгівлю. Особливо це стосується фірм, що мають податкові пільги на імпорт і за рахунок цих пільг отримують конкурентні переваги над національним виробником. Проблеми виникають також через недобросовісну конкуренцію, намагання перебрати до власних рук контрольний пакет акцій і таким чином залишити у себе торгову марку “Львівське”, що вже завоювала на ринку високий імідж. Крім того на ринок пива в Україні можуть прийти великі транснаціональні корпорації, які володіють значно вищими обсягами капіталу, а державна політика щодо встановлення торговельних бар’єрів на сьогодні, на жаль, ще є недосконалою.

У фінансовій діяльності ВАТ “Львівський пивзавод” постійно виникають проблеми, пов’язані із кредитуванням, сплатою податків, пошуком надійних інвесторів.

 

Завдання:

Провести SWOT – аналіз середовища ВАТ “Львівський пивзавод”. Для цього потрібно:

1. Уважно ознайомитися із макро- і мікросередовищем підприємства.

2. Скласти перелік сильних сторін, що відрізняють підприємство від його конкурентів. Проранжувати сильні сторони і фактори, що сприяють їх появі сильних за трибальною шкалою: дуже суттєві, суттєві та малосуттєві.

3. Скласти перелік слабких сторін, що послаблюють позиції підприємства. Проранжувати слабкі сторони і фактори, що їх зумовлюють.

4. Виділити можливості, які з’являються у зовнішньому середовищі та фактори, що сприяють їх появі. Проранжувати їх за тією ж трибальною шкалою. Скласти матрицю можливостей. Заштрихувати певні поля відповідно до ступеня важливості.

5.

Імовірність використання можливості Вплив на стратегію підприємства
сильний помірний слабкий
висока        
середня        
низька        

 

 

6. Виділити загрози зовнішнього середовища і фактори, що їх зумовлюють і можуть негативно вплинути на стан підприємства. Проранжувати їх. Скласти матрицю загроз. Заштрихувати певні поля відповідно до ступеня важливості.


Імовірність нейтралізації загрози Можливі наслідки
руйнування критичний стан важкий стан “легкі удари”
висока          
середня          
низька          

 

7. Визначити вірогідність переходу можливостей і загроз у свої протилежності.

8. Зобразити графічно матрицю SWOT.

9. Графічно встановити зв’язок між парними комбінаціями переліків сильних сторін і можливостей (поле СІМ), слабких сторін і можливостей (поле СЛІМ), сильних сторін і загроз (поле СІЗ), слабких сторін і загроз (поле СЛІЗ).

 

  Можливості: 1. 2. 3. Загрози: 1. 2. 3.
Сильні сторони: 1. 2. 3. Поле сильних сторін і можливостей   Поле сильних сторін і загроз  
Слабкі сторони: 1. 2. 3. Поле слабких сторін і можливостей   Поле слабких сторін і загроз  

 

Рекомендована література

1. Анискин Ю.П. Планирование и контроллинг. – М.: «Омега-Л», 2007. – С. 165-176.

2. Контроллинг в бизнесе. Методические и практические основы построения контроллинга в организациях / А.М.Карминский, Н.И.Оленев, А.Г. Примак, С.Г.Фалько. – М.: Финансы и статистика, 1998. – С. 29-32, 57-65.

3. Контроллинг как инструмент управления предприятием / Е.А.Ананькина, С.В.Данилочкин, Н.Г.Данилочкина и др. / Под ред. Н.Г.Данилочкиной. – М.: ЮНИТИ-ДАНА, 2003. – С. –97-130.

4. Менеджмент для магистров: Учеб. пособие / Под ред. А.А.Епифанова, С.Н.Козьменко. – Сумы: ИТД «Университетская книга», 2003. – С. 26-52, 452-464.

5. Пушкар М.С., Пушкар Р.М. Контролінг – інформаційна підсистема стратегічного менеджменту: Монографія. – Тернопіль: Карт-бланш, 2004. – С.283-292, 309-312.

6. Фольмут Х.Й. Инструменты контроллинга от А до Я: Пер. с нем. / Под ред. и с предисл. М.Л.Лукашевича и Е.Н.Тихоненковой. – М.: Финансы и статистика, 2003. – С. 82-104, 217-224, 234-268

 


<== предыдущая страница | следующая страница ==>
Практичні завдання | Практичні завдання. Завдання 1. Службі контролінгу підприємства необхідно оцінити інноваційний проект, пов’язаний із придбанням нової технологічної лінії вартістю 1000 тис

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 408; Нарушение авторских прав




Мы поможем в написании ваших работ!
lektsiopedia.org - Лекциопедия - 2013 год. | Страница сгенерирована за: 0.007 сек.