Студопедия

Главная страница Случайная лекция


Мы поможем в написании ваших работ!

Порталы:

БиологияВойнаГеографияИнформатикаИскусствоИсторияКультураЛингвистикаМатематикаМедицинаОхрана трудаПолитикаПравоПсихологияРелигияТехникаФизикаФилософияЭкономика



Мы поможем в написании ваших работ!




Портландцемент. Роль мінералів клінкеру при формуванні властивостей цементу . Теорія твердіння портландцементу

Портландцеме́нт (рос. портландцемент; англ. portland cement; нім. Portlandzement m) — гідравлічна в’яжуча суміш, високоякісний цемент, який використовується для цементування свердловин. Одержують подрібненням суміші клінкера, гіпсу і активних добавок. У складі портландцементу переважають силікати кальцію (70-80%).

Клінкер. Якість клінкеру залежить від його хімічного і мінералогічних складів. Для виробництва портландцемент-ного клінкеру застосовують вапняк і глину.

Аліт (C3S) - основний мінерал клінкеру, швидко твердіє і практично визначає швидкість твердіння і наростання міцності портландцементу. Білить (P-C2S) - другий за важливістю і змістом силікатна мінерал клінкеру, повільно твердне і досягає високої міцності при тривалому твердінні. гідратація аліта і беліта в основному визначає властивості портландцементу

Цементне тісто, приготовлене шляхом змішування цементу з водою, має три періоди твердіння. Спочатку, протягом 1-3 год після заутвору цементу водою, воно пластично й легко формуется. Потім наступає схоплювання, що закінчується через 5-10 год послу заутвору; у цей час цементне тісто загустевает, втрачаючи рухливість, але його механічна міцність ще невелика. 123456 Перехід цементного теста, що загустевшего, в твердое состояние означает конец схватывания и начало твердения, которое характерно заметным Твердіння бетону при сприятливих умовах триває роками - аж до повної гідратації цементуХімічні реакції. Відразу після заутвору цементу водою починаються хімічні реакції. Уже в початковій стадії процесу гідратації цементу відбувається швидка взаємодія алита з водою з утвором гідросилікату кальцію й гідроокису. Після заутвору гідрат окиси кальцію утворюється з алита, тому що білить гидратируется повільніше алита й при його взаємодії з водою виділяється менше Са(ВІН)2, що видне з рівняння хімічної реакції.


<== предыдущая страница | следующая страница ==>
Шляхи зниження матеріаломісткості будматеріалів. Приклади | Цегляна стіна

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 210; Нарушение авторских прав




Мы поможем в написании ваших работ!
lektsiopedia.org - Лекциопедия - 2013 год. | Страница сгенерирована за: 0.002 сек.