Студопедия

Главная страница Случайная лекция


Мы поможем в написании ваших работ!

Порталы:

БиологияВойнаГеографияИнформатикаИскусствоИсторияКультураЛингвистикаМатематикаМедицинаОхрана трудаПолитикаПравоПсихологияРелигияТехникаФизикаФилософияЭкономика



Мы поможем в написании ваших работ!




Склад, властивості і застосування в будівництві гідрофобного і пластифікованого портландцементу

Гідрофобний портландцементвиготовляють, вводячи при помелі клінкеру милонафту, асидолу, окисленого петролатуму, синтетичних жирних кислот , їх кубових залишків і інших гідрофобізующіх поверхнево-активних добавок.

Може бути використаний так само, як і звичайний ПЦ, а також для конструкцій, які працюють в умовах циклічного зволоження. Недоліком є сповільнене зростання міцності на початковому етапі тверднення.

Пластифікований портландцементотримують, вводячи при помелі клінкеру сульфітно-спиртової барди (вважаючи на суху речовину) від ваги цементу. Це поверхнево-активна речовина пластичність бетонні суміші, переважно жирні, дозволяє знижувати водо-цементне відношення без погіршення рухливості сумішей і у ряді випадків дає можливість зменшувати витрату цементу. Разом з тим підвищується морозостійкість отверділого бетону.

Меньше тепловиділення ніж у звичайного гідротехнічне бетонування

56. Можливість і доцільність спільної роботи цементного бетону і сталевої арматури в залізобетоні. Можливість спільної роботи сталевої арматури та бетону зумовлюється міцним зчепленням між ними й майже однаковими коефіцієнтами лінійного розширення при зміні температури в інтервалі від 0 до 80(град)

Бетон захищає сталь, що міститься в ньому, від корозії. Найдоцільніше використовувати залізобетон для будівельних виробів і конструкцій що зазнають вигину: сталь сприймає розтягувальні зусилля, а бетон - стискувальні, що забезпечує в цілому високу міцність матеріалу.

57. Азбестоцемент. Доцільність поєднання азбесту і цементу. Основи технології виготовлення

Азбестоцемент- штучний кам'яний матеріал, одержуваний при затвердінні суміші з цементу, азбесту (близько 20% від маси цементу) і води.

Азбест - мінерал, кристали якого являють собою найтонші голки, що нагадують волокна. Шматки азбесту порівняно легко розпадаються на волокна. Азбестове волокно м'яке, пружне, володіє великою міцністю при розтягу ,порівнянної з міцністю стали. З азбестового волокна виготовляють тканини, картон, папір, які завдяки вогнестійкості азбесту використовують для високотемпературної теплової ізоляції.

Азбест добре зчіплюється з твердіючим цементом, що в поєднанні з високою міцністю азбестового волокна на розтяг дозволяє використовувати його в якості арматури. Азбестоцемент - матеріал, армований по всьому об'єму азбестовим волокном.

Производство асбестоцементных изделий обычно слагается из распушки асбестового волокна, смешения его с водой и цементом, формования на листоформовочной машине, раскроя отформованных изделий и их твердения.

58. Способи укладання, ущільнення і твердіння бетонних сумішей та методи прискорення твердіння

Бетонну суміш укладають трьома методами:

· з ущільненням;

· литтям (бетонні суміші з суперпластифікатора);

· напірним укладанням.

При кожному методі укладання має бути дотримане основне правило – нова порція бетонної суміші повинна бути покладена до початку схоплення цементу в раніше укладеному шарі.

внутрішні вібратори. Вони застосовуються при бетонуванні балок, колон, фундаментів, стін та інших масивів. Зовнішні вібратори застосовують при бетонуванні густоармованних колон зі сторонами до. Їх укріплюють на зовнішній стороні опалубки, через яку передаються коливання бетонної суміші.

Поверхневі вібратори використовують при бетонуванні площинних конструкцій – підлог, плит перекриттів, доріг і т.п. Вони встановлюються на ущільнювану поверхню і передають коливання через робочу площадку.

Ущільнення трамбуванням ведуть ручними й пневматичними трамбовками при укладанні досить жорстких бетонних сумішей в малоармованих конструкціях, а також у тих випадках, коли застосовувати вібратори неможливо через негативний вплив вібрації на розташоване поблизу обладнання.

Як добавки-прискорювачі твердіння звичайно застосовують електроліти – хлориди, сульфати і нітрати лужних металів і кальцію. Найкраще досліджений хлорид кальцію

Одним з розповсюджених прискорювачів є сульфат натрію

Як добавки – прискорювачі можуть використовуватись нітрати кальцію і натрію відомі як кальцієва і натрієва селітри.

 

59. Порівняльна оцінка попередньо-напруженого і звичайного залізобетону. Способи їх виготовлення і доцільного використання

Одно з основних властивостей бетону - висока опірність стискаючим навантаженням і низька таким, що розтягує; міцність бетону на стискування в рази вище, ніж на розтягування. Для підвищення опірності розтягуванню у бетонні конструкції укладають арматуру, яка в основному сприймає розтягуючі зусилля. Армований бетон називають залізобетоном, він має властивості стали і бетону, добре чинить опір як стискуванню, так і розтягуванню.

У будівельній практиці широко застосовується заздалегідь напружений залізобетон. Суть заздалегідь напруженого бетону полягає в тому, що зона бетону, підвладна розтягуванню, обтискається натягнутою арматурою. Тому при дії на конструкцію розтягуючі сили сприймаються арматурою, зменшуючи напругу стискування у бетоні. Таким прийомом забезпечують високу трещиностойкость бетону.

Заздалегідь напружені залізобетонні конструкції в порівнянні із звичайними залізобетонними економічніші, оскільки в результаті ефективного використання високоміцних матеріалів(стали і бетону) витрата арматурної сталі знижується.

Наприклад: з напруженого залізобетону роблять ті матеріали що працюють на вигин, це – плити перекриття іперемички. На спеціальні упори у заздалегідь підготовлену форму встановлюють арматурні стрижні, які натягнуті механічним шляхом, за допомогою домкратів, або термомеханическим, шляхом розігріву електричним струмом, і зміцнюють в розтягнутому положенні.

Після чого заливають бетонну суміш з використанням віброущільнення, воно може здійснюватися на стендах або на конвеєрних лініях. Ще застосовують спосіб прокату або роликового формування, потім вироби у формах відправляються на тепло обробку в спеціальні камери. Після затвердіння вироби, звільняють від кріплення напружені арматурні стрижні. Вони від частини стискуються по довжині і їх напруга передається бетону. В областях бетону прилеглих до арматурних стрижнів утворюється напружений стан.

60. Захист деревини від гниття і займання. Захист деревини від загнивання

Антисептики – це хімічні речовини, які вбивають гриби, що спричиняють гнилі, або створюють середовище, в якому їхня життєдіяльність припиняється.

Антисептики поділяють на

· водорозчинні (сполуки кремнію, суміші: борної кислоти й бури, хлориду цинку, хромпику й мідного купоросу тощо). Використовуються для поверхневого захисту пиломатеріалів.

· маслянисті (антраценова, креозотова і сланцева олії). Це темно-коричневі рідини з різким запахом і сильними токсичними властивостями. Вони не розчиняються у воді. Не спричиняють корозію металів

· органікорозчинні антисептики – розчини пентахлорфенолу і нафтенату міді в легких нафтопродуктах. високотоксичними

Використовують також антисептичні пасти, які виготовляють з фториду натрію, зв’язуючої речовини (бітуму, глини, рідкого скла) і наповнювача (торф’яного порошку). Бітумні - мають різкий запах, водостійкі, пастами захищають елементи деревини з підвищеною вологістю Силікатні – не водостійкі, не горючі, застосовують в місцях захищених від води.

Елементи відкритих споруд, оброблених пастою, захищають гідроізоляційним покриттям.

Щоб захистити деревину від займання, її поверхню обробляють водними розчинами, спеціальними фарбами і обмазками, приготованими на основі рідкого скла, бури, діамонійфосфат.

 

61. Використання відходів лісової, целюлозно-паперової пром. для виг. буд.матеріалів

При переробці деревини лишається до 60% відходів. Зі шматкових відходів лісопилення та деревообробки можуть бути виготовлені клеєні панелі, щити й плити, дверні коробки, покрівельна плитка, стінові блоки, деревно-волокнисті, деревно-стружечні плити та ін. Особливо цінні сорти плит використовують для оздоблювання стін, перегородок, дверних отворів, вбудованих меблів, для облицювання кухонних меблів та ін.

З тирси та стружок матеріали та вироби виготовляють або на основі в’яжучих речовин, або без використання спеціальних в’яжучих.

При виготовленні тирсових конгломератів з введенням у них в’яжучих речовин крім тирси вносять у суміш пісок, гравій, мінералізатори. Як в’яжучі використовують цемент, вапно, гіпс та ін.

^Деревношаруваті пластики (ДШП) – листи або плити, виготовлені з тонкого лущеного шпону, просоченого й склеєного полімерами резольного типу.

^Деревостружкові плити виготовляють гарячим пресуванням деревних стружок з полімерними зв'язуючими речовинами.

^Деревоволокнисті плити виготовляють гарячим пресуванням волокнистої маси, що складається з органічних волокон, води, наповнювачів, синтетичних полімерів і деяких добавок.

С/г відходи рослинного походження – віходи первинної обробки стебла коноплі, льону, бавовнику, качани кукурудзи, соняшникове лушпиння. Після додаткового дрібнення або без переробки вик. як заповнювачі для легких бетонів

· арболіт – після обробки заповнювача мінералізатором

· фіброліт – на спеціально приготовленій стружці (деревній шерсті)

· ксилоліт – на основі тирси.

 

62. Герметизириующие материалы


<== предыдущая страница | следующая страница ==>
Порівняльний аналіз різних видів легкого бетону | Ленточные герметики

Дата добавления: 2015-07-26; просмотров: 179; Нарушение авторских прав




Мы поможем в написании ваших работ!
lektsiopedia.org - Лекциопедия - 2013 год. | Страница сгенерирована за: 0.005 сек.